Ga naar de inhoud
Uit Zwitserland

Kabinet wil tientallen Zwitserse Leopard 1-tanks voor Oekraïne kopen

In het Duitse Munster worden Oekraïense soldaten door het Duitse leger getraind om een Leopard 2-tank te gebruiken. Foto ter illustratie. Beeld © EPA

Nederland wil tientallen Zwitserse Leopard 1-tanks kopen om aan Oekraïne te leveren. Het kabinet is van plan om die te kopen van een Zwitsers bedrijf. Dat bevestigen ingewijden aan de politieke redactie van RTL Nieuws. Het zou gaan om 96 stuks, die onderdeel uitmaken van het eerder aangekondigde aantal van 'zeker 100' tanks.

De Zwitserse regering moet daar nog wel toestemming voor geven. Tot nu toe is het land terughoudend in het leveren van wapens aan Oekraïne.

Zwitserland klampt zich vast aan zijn traditionele neutraliteit. Daarom probeert het land zo veel mogelijk buiten de oorlog tussen Rusland en Oekraïne te blijven. De export van wapens die bedoeld zijn voor Oekraïne wordt om die reden in principe tegengehouden.

Waar
Lees ook:
Waar blijft dat Oekraïense offensief? 'Russen zijn zichtbaar nerveus'

De Leopard 1 is een wat oudere tank dan het paradepaartje Leopard 2, waarvan Oekraïne er inmiddels ook tientallen heeft gekregen. Toch kan Kyiv ze goed gebruiken in de strijd tegen aanvaller Rusland. Zeker nu Oekraïne de tegenaanval wil inzetten.

Eerder dit jaar kocht Nederland samen met Duitsland en Denemarken al 'ten minste' honderd Leopard 1A5-gevechtstanks voor Oekraïne. Die werden rechtstreeks gekocht bij de Duitse industrie.

Bekijk ook: Deze tanks moeten Oekraïne helpen in de oorlog tegen Rusland

04:34
De Leopard-2 en de Challenger-2 tanks moeten Oekraïne helpen in de oorlog tegen Rusland. In deze video vertellen we waarom moderne westerse tanks zo belangrijk zijn voor Oekraïne.