Een speciale belangenbehartiger moet vanaf eind 2024 opkomen voor de belastingbetaler, bijvoorbeeld als deze in conflict raakt met de fiscus. Zo'n ombudsman moet ook bijdragen aan een betere relatie tussen de overheid en de burger, een thema dat sinds de toeslagenaffaire hoog op de agenda staat. Hoe de belangenbehartiger precies gaat werken, wordt nog verder vormgegeven.
De belangenbehartiger moet burgers en bedrijven helpen 'die in de uitvoering vastlopen met hun dossiers'. Ook kan er hulp geboden worden als een conflict met de Belastingdienst of de Dienst Toeslagen financiële gevolgen kan hebben. "De rechtshulp moet zoveel mogelijk aansluiten bij de wensen en behoeften van burgers en bedrijven", schrijft het ministerie van Financiën.
Relatie overheid en burger
Het gaat om een concept dat lijkt op de Amerikaanse 'Taxpayer Advocate'. Kamerlid Pieter Omtzigt en de partij waarvan hij in het verleden lid was, het CDA, pleiten al langer voor een vorm van een belastingombudsman. De persoon of club die straks de belangen van belastingbetalers behartigt, moet de relatie tussen overheid en burger bovendien helpen verbeteren.

Staatssecretarissen Marnix van Rij (Belastingdienst) en Aukje de Vries (Toeslagen) willen dat de onafhankelijke partij, die 'aan de kant van burgers en bedrijven staat', de bestaande dienstverlening van de uitvoeringsorganisaties aanvult. Binnenkort wordt een kwartiermaker aangewezen die kijkt hoe de belangenbehartiger moet werken en hoe bijvoorbeeld diens onafhankelijkheid wordt ingericht.