Ga naar de inhoud
Hechtenis opgeheven

Advocaat Weski weer vrij, geen gronden om haar langer vast te houden

Advocaat Inez Weski bij het Marengoproces, waarin ze tot voor kort Ridouan Taghi bijstond. Beeld © ANP Photo

Advocaat Inez Weski is weer vrij. Dat meldt de Rechtbank Rotterdam. Volgens de rechtbank is er geen grond meer om haar langer vast te houden. Weski werd op 21 april aangehouden en zat sindsdien vast.

Het Openbaar Ministerie (OM) benadrukt dat de vrijlating niets zegt over bewijs tegen haar en/of de ernst van de verdenking. "Het OM ziet haar nog steeds als verdachte en het onderzoek gaat gewoon verder. Daar verandert niets aan", zegt een woordvoerder tegen RTL Nieuws.

Het is nog niet duidelijk hoe lang het onderzoek nog duurt en of Weski ook daadwerkelijk aangeklaagd gaat worden. Ook is nog niet duidelijk wat de gevolgen van de arrestatie van Weski zijn voor het Marengoproces.

Criminele organisatie

De 68-jarige Weski wordt verdacht van deelname aan een criminele organisatie die zich bezighoudt met internationale drugshandel en witwassen. Daarnaast wordt ze verdacht van het schenden van geheimen. Zij zou informatie van haar inmiddels ex-cliënt vanuit de Extra Beveiligde Inrichting (EBI) in Vught met zijn contacten in de buitenwereld hebben gedeeld.

Advocaten
Lees ook:
Advocaten luiden noodklok: ook in gevangenis slaat corona om zich heen

Weski stond Ridouan Taghi bij als advocaat. Hij is hoofdverdachte in het liquidatieproces Marengo. Na de aanhouding legde Weski de verdediging neer.

Taghi heeft aangegeven vooralsnog zijn eigen verdediging te willen voeren. De rechtbank wil daar met hem over in gesprek. Dat gaat op 19 juni gebeuren.

Geen verklaring

Collega-advocaat Peter Schouten zegt niet verrast te zijn door de vrijlating van Weski. "Ik had al een vermoeden dat er onvoldoende ernstige bezwaren zijn tegen haar", zegt hij tegen RTL Nieuws.

De advocaten van Weski hebben ook op de vrijlating gereageerd. Zij delen mee dat Weski tijdens de voorlopige hechtenis geen verklaring heeft afgelegd 'vanwege haar geheimhoudingsplicht' en dat ze dit ook niet zal doen.

"De impact van alles wat er is gebeurd sinds 21 april 2023 is groot. Wij vragen iedereen met klem haar privacy te respecteren", staat in het bericht van de advocaten.

Bekijk ook: Zoon Inez Weski reageert voor het eerst voor de camera na arrestatie van zijn moeder

04:25
De zoon van Inez Weski, Guy Weski, was twee weken geleden aanwezig bij de rechtbank voor een zittingsdag van het Marengoproces. Hij reageerde toen voor het eerst op camera.