Ga naar de inhoud
Liefde en leven

Dragqueens varen vooraan bij Pride Utrecht uit protest tegen anti-lhbti-geweld

Pride Utrecht vorig jaar zomer. Beeld © ANP / Egbert Hartman

Bij de botenoptocht van de Utrecht Pride vaart morgen een boot met dragqueens voorop. De organisatie vraagt hiermee aandacht voor meerdere geweldsincidenten tegen lhbti'ers in de afgelopen maanden. "Wij geloven dat meer zichtbaarheid de acceptatie bevordert."

"Op de voorste boot zal het vol staan met dragqueens", zegt Robbert Kalff, oprichter en voorzitter van Utrecht Pride. De plek aan kop van de optocht is gegund aan de belangenorganisatie Pink Promiss. Al was het nog even onzeker of er wel een boot met dragqueens mee zou varen, zegt de organisator: "Zij voelen zich op dit moment niet helemaal veilig, dus er was aanvankelijk twijfel of ze überhaupt wel mee wilden varen. Maar wij hebben gezegd: doe het juist wel. Sterker nog: ga dan ook maar meteen voorop."

Anti-lhbti-geweld

Het is een statement tegen geweld, legt Kalff uit. Hij verwijst naar meerdere geweldsincidenten in april. Op 8 april werd personeel van een dragshowbar in Groningen uitgescholden en mishandeld.

Diezelfde dag werd in Eindhoven een regenboogvlag door een groep van zo'n 20 mensen van de gevel gerukt bij lhbti-belangenorganisatie COC. Die werd vervolgens in brand gestoken, aanwezigen werden uitgescholden voor 'kankerhomo' en ook hier werd iemand mishandeld. Op 16 april werd een voorleesmiddag van dragqueens in Rotterdam verstoord door demonstranten. Twee mensen werden bekogeld met eieren en er werden online dreigementen geuit.

'Aantrekken wat je wil'

Kalff: "Dragqueens zijn een essentieel onderdeel van de queer-scene. Ze worden zichtbaarder, daardoor zien we ook meer weerstand. Door ze op de eerste boot te laten varen willen we zeggen: je mag aantrekken wat je wil."

Medewerkers
Lees ook:
Medewerkers gaycafé Groningen mishandeld, politie neemt zaak serieus

Hij benadrukt dat er op dit moment geen concrete aanwijzingen zijn dat er 'iets staat te gebeuren'. "Maar je moet er wel alert op zijn. We hebben met alle instanties, waaronder de politie en de gemeente, de draaiboeken doorgenomen."

Geen cijfers over geweld

Ook Hanneke Felten, onderzoeker discriminatie bij kennisinstituut Movisie, ziet een toename van anti-lhbti-geluiden: "Die vinden steeds vaker een weg naar de media en de sociale media. Dat is problematisch. Als dit in de media komt, denken mensen dat het een gewoon geluid is en dat kennelijk veel mensen er zo over denken."

Volgens Felten is het moeilijk om geweld tegen specifiek deze groep, dragqueens, in cijfers uit te drukken. "Voor mensen die dragqueen zijn, is dat lang niet altijd de enige of primaire identiteit, om het zo te zeggen. Er vallen allerlei doelgroepen onder. Soms valt een dragqueen binnen de lhbti-groep, maar zeker niet altijd. Dragqueens zijn ook geregeld heteromannen die het als weekendhobby hebben. Daarom is het lastig om eenduidige statistieken hierover te verzamelen."

Trainbow

Dit weekend wordt de vijfde editie van de Pride Utrecht gehouden. Kalff: "Alle types varen mee. Ook genderzorgorganisaties, de vakbond FNV en de Trainbow van de NS. Ons criterium is: als je maar lhbti-georiënteerd bent."

Schrik
Lees ook:
Schrik zit erin na anti-lhbti-geweld, 'maar ze krijgen ons niet klein'

Volgens Kalff hebben de incidenten van de laatste maanden duidelijk gemaakt 'dat alles behalve cis-hetero nog weerstand oproept bij te veel mensen'. "Het is dan goed om te zien dat veel organisaties zich zichtbaar maken voor een groep mensen die zelf niet altijd zichtbaar is. Wij geloven dat meer zichtbaarheid voor dragqueens de acceptatie bevordert."

Liefde en leven

Tijdens jubileumeditie varen meer dan 50 organisaties mee, waaronder ook de hogeschool en de universiteit van de stad. De route gaat langs de Oudegracht en de Singel van Utrecht. De organisatie wil 'diversiteit in organisaties' laten zien, en 'de liefde en het leven vieren'.

Van
Lees ook:
Van Dordrecht tot Achterhoek, elke regio een eigen Pride