Burgernet stopt binnenkort met sms. Ook worden straks geen spraakberichten meer verstuurd. De politie gaat burgers vragen om in de toekomst de app te gebruiken als ze bijvoorbeeld willen helpen bij het opsporen van vermiste personen. Dat is effectiever. "Via de app reageren deelnemers vijf keer vaker dan deelnemers via sms of spraak."
Er is wel een nadeel: mensen die Burgernet App niet installeren, zullen daardoor belangrijke informatie mislopen over bijvoorbeeld weggelopen kinderen. Dat erkent ook Luna van Heerwaarden, woordvoerder van de Korpsleiding. "We zullen vast mensen missen", stelt ze. "Maar we gaan er ook vanuit dat we er nieuwe deelnemers bij krijgen."
Op jaarbasis worden 22,5 miljoen sms'jes verstuurd via Burgernet. Alleen mensen die zich hebben geregistreerd met een adres en een e-mailadres krijgen deze berichten. Dat is ook gelijk een van de nadelen, legt van Heerwaarden uit. Bij een verhuizing moet dit worden aangepast. Ook raken mensen soms het wachtwoord kwijt. "Dat vroeg heel veel administratie aan de achterkant. Bovendien is het niet anoniem, de Burgernetapp is dat wel."
Sms'jes ineffectief
Een nadeel van de sms'jes is dat je die ook ontvangt als je ergens anders bent, op vakantie bijvoorbeeld of op het werk. Dat is niet alleen ineffectief, het ontmoedigt mensen ook, legt de woordvoerder uit. Iets soortgelijks geldt voor spraakberichten: die beluistert niet iedereen omdat het soms gewoonweg niet uitkomt op dat moment.
De Burgernetapp kent al deze problemen niet. Het enige wat je daar doet, is toestemming geven om je huidige locatie te delen. Je kunt ook kiezen voor een vastgestelde locatie.

Foto of video sturen
De app heeft ook de mogelijkheid voor het versturen van een foto of een video naar de meldkamer. "Zo kun je als burger aan de centralist verifiëren wat je hebt gezien en of dit de persoon of voertuig is die we zoeken." De optie om een foto of video te sturen is, zie je overigens alleen als er een actie loopt.
Nog een voordeel ten opzichte van het sms'en: in de app kunnen foto's worden getoond, zoals een foto van een vermist minderjarig kind dat in levensgevaar verkeert.
Kritiek
Als de dienst met de sms'jes stopt, is het ook gedaan met de vele opmerkingen die de politie krijgt over de afkortingen die niet begrepen worden. Op de app is meer ruimte voor tekst.
Het gebruik van de app zal overigens niet direct alle kritiek doen verstommen. Zo vinden gebruikers de meldingen soms te vaag, bijvoorbeeld omdat niet altijd duidelijk is over welk gebied een melding gaat.
In september worden alle deelnemers per sms opgeroepen de app te downloaden. 1,3 miljoen mensen hebben dat al gedaan. Maandelijks komen er rond de 15.000 downloads bij.
