Ga naar de inhoud
Blijft zonnig en droog

Verhoogde kans op natuurbranden door droogte: 'Loopt snel uit de hand'

Brand in de Mariapeel bij Griendtsveen in september 2022 Beeld © Archieffoto ANP.

"Het blijft de komende dagen warm, zonnig en droog in onze regio. Dat vergroot de kans op natuurbrand. Wees voorzichtig", schrijft de brandweer Brabant-Noord op Twitter. Na een kletsnat voorjaar is de situatie na twee droge weken radicaal veranderd. In verschillende delen van het land is door het uitblijven van regen de kans op natuurbranden verhoogd.

Dat verhoogde risico heet 'fase 2', die momenteel van kracht is in 15 van de 25 veiligheidsregio’s. Dat is het geval in Brabant, maar onder meer ook in Noord-Holland-Noord, Utrecht, Oost-Gelderland, Haaglanden en Twente. 

Niet zo ver van huis, in de Belgische Ardennen, woedde de afgelopen dagen al een grote natuurbrand, waarbij Limburgse brandweerlieden hielpen blussen. De Brandweer Brabant-Noord wijst er via Twitter op dat een beginnende natuurbrand snel uit de hand loopt: 

Ook gemeenten in Brabant roepen op tot alertheid. Zo wijst de gemeente Reusel de Mierden erop dat het al een langere tijd droog is in de regio. "Dat betekent dat het risico op natuurbranden hoog is", aldus de gemeente. "We vragen je om extra alert te zijn en verdachte zaken te melden."

Deurne waarschuwt ook. "Een natuurbrand kan zich snel en onvoorspelbaar ontwikkelen, zeker bij harde wind."

Brandweer
Lees meer:
Brandweer niet klaar voor toename natuurbranden: 'Maatregelen zijn nodig'

Meteoroloog Maurice Middendorp vertelt hoe de natuur de komende weken steeds verder gaat uitdrogen. "Ook in het noorden, al gaat het daar misschien iets minder snel." Dat komt omdat de wind de komende dagen uit het noorden komt. "Die komt over de Noordzee, die nog fris is. Daarom kan de temperatuur in het noorden wat achterblijven en komen er wat meer wolkenvelden voor. De verdamping gaat daardoor net wat minder snel dan meer zuidelijk."

Gortdroog

Over regen kan de weerman kort zijn: "De komende weken worden gortdroog. Bovendien staat er steeds een stevig briesje. Als er dan ergens brand ontstaat, breidt die ook sneller uit.

Dat kletsnatte voorjaar ligt alweer ver achter ons en dat merkt ook de natuur. Middendorp schetst: "In april viel er in totaal 66 millimeter neerslag. Als het zonnig is en het waait een beetje, verdampt er gemiddeld per dag 5 millimeter. De afgelopen twee weken is al dat water van een natte maand dus alweer grotendeels verdampt."

Hij wijst op de droogtemonitor van het KNMI. "In de grafieken daar is te zien dat we nu qua neerslagtekort een beetje rond het gemiddelde zitten, maar dat het hard aan het oplopen is. 'Als de weersverwachtingen uitkomen en er valt nog twee weken geen regen, komen we alweer in de buurt van de 5 procent droogste jaren."

Tips om natuurbranden te voorkomen

Op de website brandweer.nl staat te lezen dat voorkomen beter is dan genezen: "Natuurbranden zijn grillig en moeilijk te bestrijden. Vuur kan zich razendsnel verspreiden via kruinen van bomen en kan heel onverwachts op de grond opduiken. Een brandje in het bos, op de hei of in de duinen kan al snel uit de hand lopen."

Hevige
Lees meer:
Hevige bosbranden in Oost-Canada, tienduizenden geëvacueerd

De brandweer raadt daarom aan niet te roken in de natuur, de regels voor open vuur te volgen en afval als glas en sigarettenpeuken in de prullenbak te gooien of mee te nemen naar huis. 

Wellicht minder voor de hand liggend: automobilisten krijgen het advies hun auto nooit te parkeren op hoog, droog gras. "Aan de onderkant van de auto zit de katalysator, die heet wordt na een autorit. Als die katalysator tegen het droge gras aankomt kan dit gemakkelijk voor brand zorgen." 

Parkeren op bospaden wordt ook afgeraden, omdat brandweervoertuigen er altijd door moeten kunnen.

Recordhitte, hongersnood en overstromingen: dit is (weermonster) El Niño

01:58
Volgens meteorologen is er een El Niño op komst. Het weerfenomeen zorgt wereldwijd voor extreem weer en natuurrampen. In deze video leggen we uit wat El Nino is, wat de gevolgen zijn en waarom hij dit jaar waarschijnlijk heftiger is dan ooit.