Ga naar de inhoud
Europese bestemmingen

Zo ver van tevoren kun je het best een treinkaartje kopen naar het buitenland

Mensen die niet willen vliegen en als alternatief de trein willen pakken naar een (verre) Europese bestemming, klagen vaak over de prijs van de kaartjes. Je hoort vaak dat het helpt om op tijd te boeken. Maar hoeveel van tevoren is dan raadzaam? Over het algemeen geldt: je boekt het goedkoopst drie maanden voor vertrek, maar dat hoeft niet altijd.

Michel Brinkhuis van de vergelijkingssite locomocheap.nl ontdekte dat dit per plaats enorm verschilt en maakte een handig overzicht.

Zo boek je een treinticket naar Wenen het best 92 dagen van tevoren, de prijs is dan het laagst: 88 euro. Naar Keulen? Zelfs als je maar twee dagen voor vertrek boekt, betaal je de laagste prijs van twee tientjes.

Het zijn zomaar twee bestemmingen die uit de analyse rolde die Brinkhuis maakte. De softwareontwikkelaar maakte vorig jaar in zijn vrije uurtjes een website voor Europese treinreizen met daarop een zoekmachine die laat zien waar je de goedkoopste kaartjes kunt boeken.

"Het begon een beetje uit frustratie omdat ik geen goede website kon vinden voor het boeken van de voordeligste treinreizen, zoals die wel bestaan voor vliegreizen", vertelt hij aan RTL Nieuws. En dus bouwde hij zelf zo'n platform.

Kaartje

Inmiddels heeft hij best wel wat kijk gekregen op de materie en na een jaar bracht hij een rapport uit over zijn bevindingen. De gemiddelde prijs is erg afhankelijk van het moment van boeken, is één conclusie die hij trekt. Onderstaand kaartje laat dat goed zien. De stippen zijn aanklikbaar en geven meer informatie over de laagste prijs.

Let op: door te zoomen worden meer plaatsen zichtbaar, op mobiel zoomen werkt met twee vingers. Mobiele gebruikers kunnen de kaart ook hier bekijken.

Zoals te zien is: bestemmingen in Duitsland, België en Denemarken zijn voordelig te boeken binnen een maand voor vertrek. Voor bestemmingen met de Eurostar of de Thalys naar Londen en Parijs ligt de prijs vaak op zo'n 80 tot 100 dagen voor vertrek het laagst.

Madrid is niet meegenomen in deze analyse omdat deze reis op dit moment nog lang duurt en ook te weinig wordt aangeboden.

Momentopname

Benadrukt moet worden dat de analyse een momentopname is. "Dit is de eerste keer dat ik dit heb gedaan", zegt hij.

In deze momentopname is dus ook de komende zomervakantie deels meegenomen. Buiten de zomervakantie liggen de prijzen meestal lager. 

Boeken via een reseller

Brinkhuis heeft nog meer tips. Zo adviseert hij dat het soms voordeliger is om boeken via een reseller zoals TUI, dan direct bij de exploitant van de trein zelf. Dat gaat vooral op bij het boeken van nachttreinen. Reizen naar Londen en Parijs zijn soms voordeliger als ze worden geboekt als onderdeel van een citytrip inclusief hotelovernachting. Ook is het overwegen waard om een interrailkaartje te boeken.

Bekijk ook: Naar zonnig Spanje met de trein, het wordt steeds makkelijker

03:33
Het heeft lang geduurd, maar de trein komt op stoom in Europa. Terwijl vliegen steeds minder aantrekkelijk wordt, zowel voor het klimaat als voor je portemonnee.