Ga naar de inhoud
Veel pollen in de lucht

Meteorologische zomer begint met dipje, maar daarna 'wordt het genieten'

Illustratief beeld. Beeld © iStock

Met temperaturen tot 25 graden sloten we de lente gisteren 'in stijl af'. Dat betekent ook dat vandaag de meteorologische zomer is gestart. Met een dipje weliswaar, maar de komende dagen loopt de temperatuur weer verder op. "Het wordt genieten."

De meteorologische zomer omvat de maanden die door meteorologen tot de zomer worden gerekend - juni, juli en augustus - omdat het voor metingen makkelijker is om in hele maanden te rekenen. 

Einde van de lente

Daarmee is gisteren de meteorologische lente ten einde gekomen. Wat vooral bijbleef deze lente was het natte karakter, zegt Marjon de Hond van Buienradar. "Dit jaar is als vierde geëindigd in het rijtje natste lentes in Nederland." Dat zie je ook aan de natuur. "Die staat er fris en groen bij."

En nu is het wachten op de eerste officiële landelijke zomerse dag, zegt ze. Dat is de dag waarop het in De Bilt 25 graden is. De komende week zit die dag nog niet in de pijplijn, maar lekker zonnig en warm wordt het op veel plekken wel. 

Nul
Lees ook:
Nul millimeter regen: droogte houdt voorlopig nog aan

Oké, meteen een kleine kanttekening: het maakt wel uit in welk deel van Nederland je zit want met 9 graden verschil is het contrast in temperaturen opnieuw groot. Waar het op de Wadden vandaag niet warmer wordt dan 13 graden, hangen we in het midden rond de 18 en tikken we in het 'zonnige zuidoosten' de 22 graden aan, zegt De Hond.

Dat heeft - net zoals de afgelopen dagen - te maken met de noordenwind die vanaf de koude zee komt. Het zeewater is 14 graden. De lucht die daaroverheen stroomt en in het noorden Nederland binnenkomt, zorgt voor lagere temperaturen. Onderweg naar het zuiden warmt de zon die lucht op en stijgt de temperatuur tot boven de 20 graden. 

Komende dagen

Ook morgen kunnen we daarvan genieten, zegt De Hond. "Het is droog en we krijgen flinke perioden met zon. Op de Wadden en langs de westkust blijft het koeler, maar in het binnenland wordt het een graad of 20, met zonkracht 6." In het noorden moet je daar gemiddeld 2 graden aftrekken, in het zuiden kun je er 2 graden bij optellen.  

Meedoen aan het RTL Nieuwspanel?

Van kabinet tot koningshuis, van geld tot gezondheid: in het RTL Nieuwspanel kun jij meepraten over welke kant Nederland op moet. Laat je stem horen! Aanmelden kan hier. 

En dan de warmste dag: zaterdag. "Het wordt prachtig weer met gemiddeld 23 graden." Op de Wadden is het een graad of 16, in het noorden wordt de 20 graden aangetikt. "En in het zuiden is het weer iets warmer met maximaal 24 graden." Ook zondag en maandag is het droog en zonnig weer met een temperatuur tussen de 18 en 23 graden. 

Hooikoorts

Voor mensen met hooikoorts is dat minder goed nieuws: de pollenradar tikt de 9 aan op een schaal van 1 tot 10. "Dat betekent dat er veel pollen in de lucht zitten", legt De Hond uit. "Dat komt door de grassen. Het is droog, er wordt veel gemaaid, de grassen bloeien."

Komt de wind vanuit een bepaalde hoek, dan worden er nog meer pollen aangevoerd, zegt De Hond. Zo kunnen er extra pollen vanuit Duitsland komen. "Regen spoelt de lucht gewoonlijk schoon, maar het blijft droog." Wil je minder last hebben van hooikoorts, dan zit je aan de kust het beste. De westenwind zorgt daar voor minder pollen in de lucht.

Al met al wordt het - ondanks die pollen - de komende dagen wel gewoon lekker, zonnig, droog weer. "Ga genieten."

Bekijk ook: Recordhitte, hongersnood en overstromingen: dit is (weermonster) El Niño

01:58
Volgens meteorologen is er een El Niño op komst. Het weerfenomeen zorgt wereldwijd voor extreem weer en natuurrampen. In deze video leggen we uit wat El Nino is, wat de gevolgen zijn en waarom hij dit jaar waarschijnlijk heftiger is dan ooit.