
In Den Haag deed de opvolger van het Joegoslaviëtribunaal vandaag de allerlaatste uitspraak. Twee medewerkers van de Joegoslavische president Slobodan Milosevic (1941-2006) kregen in hoger beroep 15 jaar cel voor misdaden in Bosnië. "Deze uitspraak is een mijlpaal ", zei de rechter. "De beroepskamer heeft haar laatste vonnis in hoger beroep uitgesproken."
Het Joegoslaviëtribunaal ging al in 2017 dicht, maar zaken die overbleven werden sindsdien overgenomen door het Internationaal Restmechanisme voor Straftribunalen. Dat instituut heeft vandaag voor de allerlaatste keer een vonnis uitgesproken.
De twee veroordeelde verdachten hadden in eerste instantie 12 jaar cel gekregen, in hoger beroep kwam daar nog een paar jaar bij. De veroordeelden zijn de voormalige chef van de staatsveiligheidsdienst van Milosevic, Jovica Stanisic (72), en zijn plaatsvervanger Franko Simatovic (73). De twee werden al in 2003 opgepakt.
In 1993 opgericht
Met de veroordelingen komt er officieel een einde aan het speciale tribunaal, waar hoofdrolspelers van de verscheurende oorlog op de Balkan zijn veroordeeld.

Het Joegoslaviëtribunaal werd in 1993 opgericht door de Verenigde Naties (VN). De oorlogen op de westelijke Balkan duurden daarna nog jaren. Of de oorlogsmisdadigers ook gepakt zouden worden, was lange tijd de vraag. Het strafhof heeft uiteindelijk met succes hoofdrolspelers weten te vervolgen, zoals de Joegoslavische president Milosevic, al werd die nooit veroordeeld omdat hij overleed in zijn cel.
161 veroordelingen
Een levenslange celstraf kwam er wel voor de Bosnisch-Servische leider Radovan Karadzic en zijn generaal Ratko Mladic, bekend als de slager van Srebrenica.
In totaal werden voor het Joegoslaviëtribunaal 161 mensen vervolgd. Een opvallende veroordeling was die van de Kroatische oud-generaal Slobodan Praljak. Hij overleed omdat hij gif slikte na het horen van zijn vonnis.
