Ga naar de inhoud
Motie van de PVV

Gelderse Statenleden stemmen voor elke dag vlees in provinciekantine

Faber wil naar eigen zeggen gewoon karbonade kunnen eten als ze daar trek in heeft. Beeld © iStock

De Gelderse Provinciale Staten hebben een motie aangenomen waarin wordt gevraagd om altijd minstens één vleesmaaltijd te serveren in de kantine van het provinciehuis. De motie was ingediend door de PVV.

Marjolein Faber, de fractievoorzitter van de PVV in Gelderland, begon erover toen de jaarstukken van 2022 werd besproken. Ze wees erop dat er op woensdagen geen warme vleesmaaltijd beschikbaar is in de kantine van het provinciehuis, terwijl woensdag juist de vaste vergaderdag is van de Gelderse Staten. Faber wil op die dag naar eigen zeggen ook graag karbonade kunnen eten als ze daar trek in heeft.

Gelach

De aankondiging van de motie leidde tot gelach in de Statenzaal, maar kon door de steun van BBB, CDA, VVD, SGP, PVV, Forum voor Democratie, JA21 en 50PLUS toch op een meerderheid rekenen. BBB, CDA, VVD en SGP onderhandelen momenteel samen over een nieuwe coalitie in Gelderland. 

De linkse partijen gebruikten hun spreektijd om de vleesmotie af te keuren. GroenLinks vond het voorstel 'nergens op slaan' en de SP noemde het 'volstrekt onzinnig'. Ook wezen meerdere partijen erop dat de motie niets met de jaarstukken van 2022 te maken had, maar voorzitter John Berends bracht hem toch in stemming. 

Bekijk ook: Chinese varkens opgestapeld in flats: lucratief, maar niet diervriendelijk

02:05
Chinezen zijn dol op varkensvlees. En om eigen vleesproductie te stimuleren, zetten de Chinezen nu in op een nieuw concept: de varkensflat. Tien verdiepingen hoog staan duizenden varkens opgestapeld in kleine hokjes.