Ga naar de inhoud
'Gas niet losgelaten'

Man die gezin doodreed, filmde snelheid met telefoon: 250 km/u

Bloemen bij het huis van het omgekomen gezin in Raamsdonksveer. Beeld © ANP / Hollandse Hoogte / EYE4images

De man die ervan wordt verdacht dat hij in maart een gezin doodreed op de A59 bij Sprang-Capelle, reed volgens het Openbaar Ministerie 250 kilometer per uur. In de aanklacht staat dat hij zijn snelheidsmeter filmde met zijn mobiele telefoon.

De 33-jarige man uit Zevenbergschen Hoek wordt door het OM verdacht van doodslag. Bij het ongeluk dat hij zou hebben veroorzaakt, kwam een gezin uit Raamsdonksveer om het leven. Dat gezin bestond uit twee ouders van 46, een jongen van 13 en een meisje van 10, die in een andere auto zaten. In totaal waren vier auto's betrokken bij het ongeluk.

Alcohol en drugs

De verdachte raakte bij het ongeluk lichtgewond. Uit een test direct na het ongeluk was al gebleken dat hij onder invloed was van alcohol en drugs.

Man
Lees ook:
Man (33) aangehouden voor dodelijk ongeluk gezin A59: had drugs en alcohol op

Het OM verwijt de man dat hij onvoldoende aandacht had voor het overige verkeer en 'met een enorm snelheidsverschil' achter op de personenauto van het gezin uit Raamsdonksveer reed. De auto van het gezin vloog daardoor in brand.

'Nooit gewild' 

De verdachte was vandaag niet bij de zitting in de rechtbank in Breda aanwezig. Volgens zijn advocaat is hij psychisch kwetsbaar. "Hij is er kapot van en heeft dit nooit gewild", zei zijn advocaat. Hij ondergaat nu een persoonlijkheidsonderzoek waarbij onder meer wordt onderzocht of hij een black-out heeft gehad.

De boordcomputer van de auto van de verdachte wordt nog uitgelezen. Die moet meer informatie geven over de snelheden en of er geremd is tijdens de laatste seconden van de rit. Ook wordt de telefoon van de verdachte nog onderzocht. Daar zijn wel al 23 filmpjes op gevonden, verspreid over twee jaar, waarop volgens de officier van justitie dertien ernstige verkeersovertredingen te zien zijn.

De advocaat van de verdachte is het niet eens met de verdenking van doodslag. Volgens hem heeft de man 'aanzienlijk geremd', en ook een getuige zou dat hebben verklaard.

'Hoeveel meer opzet wil je hebben?' 

Toch bleef de officier van justitie in de rechtbank spreken van doodslag. "Meneer heeft zijn eigen verkeersovertredingen gewoon gefilmd. Hoeveel meer opzet wil je hebben?" Volgens de officier heeft de verdachte 'geen serieuze poging gedaan om een botsing te voorkomen'. "Hij heeft geen gas losgelaten, tot het einde van het filmpje. Hij is blijven accelereren tot 1 seconde voor het ongeval."

De verdachte blijft vastzitten, besloot de rechtbank tot opluchting van de vele nabestaanden van het gezin die in de rechtbank aanwezig waren. 

Bekijk ook: Ouders en twee kinderen omgekomen bij ongeluk A59

00:44
De auto van het gezin vloog door het ongeluk op 10 maart van dit jaar in brand.