Ga naar de inhoud
Aan de lijn

Boswachter waarschuwt na wéér een doodgebeten reekalf: 'Ook jouw hond doet dit'

Een dood reekalfje op de Brabantse Wal. Beeld © Erik de Jonge / Brabants Landschap

"Voor de derde keer in een week werd vandaag een reekalf doodgebeten door een hond op de Brabantse Wal", schrijft boswachter Erik de Jonge op Twitter. Hij is er klaar mee, en zijn collega's ook, vertelt hij aan de telefoon. "Er worden steeds meer jonge reeën doodgebeten door loslopende honden, omdat mensen denken dat hun Bello dat niet doet."

Volgens De Jonge is het een landelijk probleem: in het voorjaar worden jonge reeën doodgebeten door loslopende honden. "De beestjes zijn dan het kwetsbaarst, jonge reeën kunnen nauwelijks vluchten voor honden."

Steeds vaker

Elk voorjaar is het weer raak, ondanks borden bij natuurgebieden dat het verboden is om honden los te laten lopen. "Mijn collega's van overal in het land klagen erover. Het wordt steeds erger, omdat er steeds meer mensen zijn die de natuur opzoeken om te wandelen."

Dat laatste is een goede zaak, vindt ook de boswachter. "Maar dat veel mensen hun hond los laten lopen en anderen dieren daar het slachtoffer van worden, is natuurlijk wel slecht."

Hoge boetes

Om te proberen het probleem in te dammen, worden boa's ingezet die mensen waarschuwen of bekeuren als ze hun hond los laten lopen. Zo'n boete is rond de 100 euro, en als gezien wordt dat de hond andere dieren stoort of erger – ongeacht of het een ree of bijvoorbeeld een vogeltje is – dan kan de boete volgens De Jonge 'in de honderden euro's' lopen.

"Mensen doen dit niet bewust, hun hond een reekalfje laten vangen", legt hij uit. "Maar ze onderschatten hun eigen huisdieren. Als ik mensen aanspreek, dan laat ik foto's zien van doodgebeten reekalfjes."

"Ze zeggen dan altijd: 'O wat erg! Maar mijn hond doet dit niet.' Maar honden kunnen thuis nog zo'n lieve, gehoorzame hond zijn, in de natuur wordt het jachtinstinct van de hond aangewakkerd en verandert lieve Bello in een soort wolf. Dat onderschatten mensen."

Meedoen aan het RTL Nieuwspanel?

Van kabinet tot koningshuis, van geld tot gezondheid: in het RTL Nieuwspanel kun jij meepraten over welke kant Nederland op moet. Laat je stem horen! Aanmelden kan hier.