De twee verdachten in de zaak rondom het fatale GHB-drama in Heerenveen hebben beiden een voorwaardelijke celstraf boven hun hoofd hangen. De zaak draait om de dood van de 26-jarige Lisette Elzinga, die overleed nadat ze per ongeluk uit een waterflesje met pure GHB had gedronken.
Het Openbaar Ministerie (OM) eist tegen beide verdachten, de 49-jarige Bernhard H. en de 29-jarige Sylvia de V., een voorwaardelijke celstraf van vier maanden. De V. kreeg die eis gisteren al te horen, de rechtszaak van H. volgde vandaag.
Volgens het OM zijn beide verdachten medeverantwoordelijk voor de dood van Elzinga. Medische hulp werd pas 2,5 uur nadat Elzinga bewusteloos werd aangetroffen ingeschakeld. Volgens het OM was H. op de hoogte van de gevaren van GHB, omdat hij de drug vaker heeft gebruikt. Een goede vriendin van het slachtoffer, De V., belde uiteindelijk met 112.
'Ongeloofwaardig'
H. ontmoette op 14 oktober 2021 Elzinga en een vriendin van haar in een café. De vrouwen gingen vervolgens met hem mee naar huis. Twee vrienden van H. waren ook in het huis aanwezig. In de zogenoemde 'mancave' met jacuzzi, sauna en bar, werden door H. alcohol en xtc uitgedeeld.
Elzinga zou volgens een vriend van H. van een waterflesje uit de koelkast van H. hebben gedronken. H. noemt dat zelf 'ongeloofwaardig'. Volgens hem was er drinken over en had Lisette smetvrees. "Het is onwaarschijnlijk dat ze een aangebroken flesje zou pakken", verklaarde H. vandaag in de rechtbank.

De verdachte ontkent dat hij het flesje met GHB in huis had, maar het OM vindt dat daar onvoldoende bewijs voor is.
Bewusteloos
De vriendin van Elzinga lag te slapen, tot ze rond 5.45 uur in de ochtend wakker werd en Elzinga bewusteloos aantrof. Ze maakte H. wakker, maar beiden kregen Elzinga niet wakker geschud.
Volgens H. moest Elzinga haar roes uitslapen. Hij verklaarde vandaag dat hij niet dacht dat het om een levensbedreigende situatie ging. Een van zijn vrienden had ook GHB gebruikt en hij werd wel wakker.
De vriendin van Elzinga heeft gisteren in de rechtbank verklaard dat H. zich baseerde op informatie van verschillende websites over GHB. Volgens het OM stond het bellen van 112 ook op die sites. H. zegt zelf dat hij zich niet kan herinneren dat hij destijds op het internet heeft gekeken.
De uitspraak is op 21 juni.
Meedoen aan het RTL Nieuwspanel?
Van kabinet tot koningshuis, van geld tot gezondheid: in het RTL Nieuwspanel kun jij meepraten over welke kant Nederland op moet. Laat je stem horen! Aanmelden kan hier.