Ga naar de inhoud
Ze zitten overal

Lokdoosjes vliegen de winkel uit: 'Maar laat de mieren lekker zitten'

Mieren in de tuin Beeld © ANP

Mierenlokdoosjes vliegen op dit moment in Nederland de winkel uit, zo blijkt uit een rondgang van RTL Nieuws. Door het warme weer van de laatste weken, in combinatie met weinig regen, hebben de mieren het namelijk erg naar hun zin in de tuin. Maar laat ze vooral lekker zitten als dat kan, benadrukt bioloog Robin de Vries.

Je opent je tuindeuren, stapt naar buiten en staat in een berg zand. Het blijkt een mierenhoop te zijn en daar ben je niet zo blij mee. Althans, dat is op te maken uit het aantal mierenlokdoosjes die op dit moment verkocht worden in Nederland. Zo ziet de Intratuin de laatste weken 'een stijging van zo'n 40 procent in mierenproducten ten opzichte van vorig jaar'. 

Maar, zegt een woordvoerder: "We hebben zeker geen last van tekorten." Ook geen lege schappen bij de Action, maar ook daar zien ze de vraag naar mierenlokdoosjes stijgen.

'Verhoogde vraag'

Bij de Kruidvat en Trekpleister kon het de afgelopen weken wel voorkomen dat 'een klein deel van het assortiment in enkele filialen beperkt verkrijgbaar was'. "Want we zien inderdaad een verhoogde vraag naar mierenlokdoosjes. We hebben echter voldoende voorraad in ons distributiecentrum dus die filialen zijn snel weer aangevuld."

Jij
Lees ook:
Jij baalt van de regen, zij niet: perfect weer voor slakken en muggen

Waarom er juist nu zo veel mieren in onze tuin rondlopen, weet bioloog en adviseur bij het Kennis- en Adviescentrum Dierplagen (KAD) Robin de Vries. "Het is de laatste weken warm geweest en ook droog. De mierenhoopjes spoelen hierdoor niet weg en blijven daarom goed zichtbaar. Er zijn nu niet meer mieren dan normaal, maar ze zijn beter zichtbaar en dus lijkt het alsof er een plaag is."

De mieren hebben, omdat de planten volop in bloei staan, ook lekker veel te eten, vertelt De Vries. "De omstandigheden voor de mier zijn dus ideaal."

'Ze zijn heel nuttig'

De woordvoerder van Intratuin wil wel benadrukken dat ze hun consumenten altijd aanmoedigen om de mieren buitenshuis lekker te laten zitten. "Ze zijn namelijk heel nuttig." En juist dat wil ook bioloog De Vries meegeven: "Mieren zijn de opruimers van de natuur, dus laat ze lekker zitten als het kan."

"Mieren ruimen afval op: wat ze kunnen pakken, eten ze op. Daarom zijn ze heel goed voor de natuur en vooral nuttig om in je tuin te hebben. Maar overlast is iets subjectiefs. Waar de een bij een zandhoopje denkt: dat hoort erbij, denkt de ander bij één miertje al dat 'ie weg moet. Maar mijn advies is: als ze geen échte overlast veroorzaken - zoals het aantasten van hout, of het verzakken van tegels - , laat ze dan lekker zitten."

Mieren
Lees ook:
Mieren buiten de deur houden? Dit speelgoed helpt

Mocht je er tóch vanaf willen, heeft De Vries nog wel een aantal tips. Volg bijvoorbeeld het spoor dat de mieren lopen. "Dat wordt gevormd door de werksters die op zoek zijn naar voedsel voor de larven en de koningin (die onder de grond leeft en wel twintig jaar oud kan worden). Als ze voedsel hebben gevonden, een worm bijvoorbeeld, nemen ze dat mee naar het nest. Op de route van het voedsel naar het nest laten ze een geurspoor achter zodat andere werksters weten waar het eten ligt. Je ziet dan vaak zo'n mierenstraat."

"Als je het voedsel weghaalt en het geurspoor verwijdert met bijvoorbeeld groene zeep, dan verdwijnt de mierenstraat en gaan ze op zoek naar een nieuw plekje."

'Bij dode koningin sterft nest uit'

Heet water in de nestopening gooien, helpt ook. "Al is dat niet zo vriendelijk voor de mier natuurlijk. Maar als je dit een aantal keer herhaalt, gaat uiteindelijk de koningin dood en sterft het nest uit."

De nu populaire mierenlokdoosjes en anti-mierenpoeder zijn natuurlijk ook bestrijdingsmiddelen. "Maar het is gif, en gif is niet selectief. Dus andere beestjes zullen er ook dood aan gaan", waarschuwt De Vries.