Ga naar de inhoud
Campagne gestart

Gratis HPV-prik voor jongeren: tijd voor eerste prik dringt

In totaal kunnen jongeren die onder de doelgroep vallen op zo'n 120 locaties zonder afspraak een HPV-vaccinatie halen. Beeld © ANP

Wie geboren is tussen 1996 en 2003 kan zich in 2023 gratis laten vaccineren tegen het humaan papillomavirus (HPV). Omdat tussen de eerste en tweede prik minimaal vijf maanden moet zitten, begint de tijd voor een eerste prik te dringen.

Ruim 1,3 miljoen jongeren van 18 tot 27 jaar die de prikken nog niet hebben ontvangen, hebben een uitnodiging gekregen om die te komen halen. Van deze groep heeft bijna 20 procent dat tot nog toe gedaan. Om dat percentage hoger te krijgen, beginnen gezondheidsinstanties een campagne onder de noemer 'Mis 'm niet'.

Campagne

Met vaccinatiebussen, pop-uplocaties en een informatiecampagne willen de GGD'en en het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) zoveel mogelijk jongeren wijzen op de mogelijkheid om zich te laten vaccineren tegen HPV.

Jongvolwassenen
Lees ook:
Jongvolwassenen tot 27 jaar kunnen zonder afspraak HPV-prik krijgen

HPV-vaccinatie verkleint aanzienlijk het risico op zes soorten kanker: in de mond- en keelholte en aan de penis, anus, vagina, schaamlippen en baarmoederhals. Omdat veel Nederlandse jongeren er nog niet tegen zijn ingeënt, loopt sinds begin dit jaar een inhaalcampagne.

120 locaties

In totaal kunnen jongeren die onder de doelgroep vallen op zo'n 120 locaties zonder afspraak een HPV-vaccinatie halen. Op andere locaties kan dat met een afspraak. De campagne begint vanmiddag op het Sciencepark in Utrecht. Daar komt ook staatssecretaris Maarten van Ooijen (Volksgezondheid) naartoe.

Waarom
Lees ook:
Waarom krijgen volwassenen geen HPV-prik (terwijl dat wel nuttig kan zijn)?

Meisjes krijgen de vaccinaties al langere tijd aangeboden, maar in de eerste jaren bleef de vaccinatiegraad steken rond de 50 procent. Voor jongens zijn de vaccins bovendien pas sinds vorig jaar beschikbaar. De hoop van de instanties is dat de huidige vaccinatieronde veel meer jongeren zal beschermen tegen ernstige ziekte door HPV.

In totaal hebben 900.000 mannen en 400.000 vrouwen de uitnodiging begin dit jaar ontvangen.

Bekijk ook: Ook twintigers krijgen nu HPV-prik, Cindy weet waarom je dat écht moet doen

01:26
Het merendeel van de volwassenen draagt het bij zich: het HPV-virus. De meeste mensen merken daar niets van, maar bij een deel van hen veroorzaakt het kanker zoals bij Cindy.