Ga naar de inhoud
Mieren op examenpapier

LAKS ontvangt recordaantal van 302.000 klachten over eindexamens

Beeld © ANP.

Voor de eerste keer heeft het Landelijk Actie Komitee dit jaar meer dan 300.000 klachten gekregen over de eindexamens voor middelbare scholieren. Vandaag , de laatste dag van de examens, liep de teller op tot 302.000.

Veel examenkandidaten hoefden vandaag al niet meer aan de bak: er stonden vandaag talen als Fries, Arabisch, Russisch en Spaans op het programma.

Corona-nasleep en lerarentekort

Een woordvoerder van de scholierenbond laat weten dit nieuwe record wel verwacht te hebben. "We rekenden al op veel klachten omdat de examenregelingen dit jaar niet zijn versoepeld, ondanks dat wij daar voor hebben gelobbyd."

Veel scholieren hebben volgens het LAKS nog leerachterstanden, veroorzaakt door de nasleep van de coronapandemie. Ook het lerarentekort zou een rol spelen bij de achterstanden, meldde het LAKS eerder.

Start
Lees meer:
Start examens: voor het eerst sinds corona zonder versoepelingen

Het LAKS meldt dat de klachten dit jaar al hebben geleid tot het aanpassen van het correctiemodel van de vwo-examens Engels en bedrijfseconomie.  Niet alle klachten gingen over de inhoud van de examens. Zo had iemand last van mieren die over een examenvel liepen en kwam er een klacht binnen over een dode vlieg die tussen de examenpapieren zat.

Halverwege juni begint het tweede examenblok, bedoelt voor herexamens en inhaalexamens. Klagen bij het LAKS over de examens kan dan alleen nog online en niet meer via de klachtenlijn.

Meedoen aan het RTL Nieuwspanel?

Van kabinet tot koningshuis, van geld tot gezondheid: in het RTL Nieuwspanel kun jij meepraten over welke kant Nederland op moet. Laat je stem horen! Aanmelden kan hier.