Ga naar de inhoud
'Moet beter'

Schiphol beschermt personeel te slecht tegen schadelijke uitstoot

Een bagageafhandelaar op Schiphol bij een vliegtuig van Vueling. Beeld © Editorial / ANP

Schiphol beschermt zijn personeel onvoldoende tegen blootstelling aan schadelijke vliegtuiguitstoot. Dat concludeert de Nederlandse Arbeidsinspectie, die ook vindt dat de plannen van de luchthaven om die blootstelling te minimaliseren onvoldoende zijn.

De gebreken komen naar voren in een ontwerpbesluit van de Arbeidsinspectie. Schiphol kan daarop nog een zienswijze geven, voordat de toezichthouder tot een definitief besluit komt.

De Arbeidsinspectie dringt er bij Schiphol op aan om 'adequate arbeidsmiddelen' in te zetten om personeel veiliger te laten werken. Ook de mate en duur van de blootstelling moeten naar beneden. Dat kan onder meer door vliegtuigen emissievrij te laten taxiën op de luchthaven, door de inzet van zogeheten taxibots die de vliegtuigen over het terrein kunnen verplaatsen.

Duizenden
Lees ook:
Duizenden omwonenden Schiphol krijgen compensatie voor lawaai

Het plan is om dat in 2030 voor elkaar te hebben, maar de Arbeidsinspectie mist een uitwerking daarvan in een plan van aanpak. Ook de manier waarop Schiphol de schadelijke stoffen waaraan personeel wordt blootgesteld wil terugdringen, ontbreekt daarin. De toezichthouder geeft Schiphol tot het einde van dit jaar de tijd om zijn plan van aanpak verder uit te werken. Voor wat betreft de uitstoot van de vliegtuigen, dient de luchthaven uiterlijk eind 2024 'een volledig gefaseerd plan opgesteld te hebben'.

'Moet beter'

Schiphol zelf spreekt van een 'niet te negeren spiegel' die de Arbeidsinspectie de luchthaven voorhoudt. "Duidelijk is dat de arbeidsomstandigheden op Schiphol beter moeten. Dat is ook prioriteit in de nieuwe koers die we zijn gaan varen. Medewerkers moeten een gezonde werkplek hebben. Natuurlijk zijn er in de loop der jaren verbeteringen doorgevoerd, maar het moet sneller en beter", zegt Schiphol-topman Ruud Sondag.

Vakbond FNV stelt dat de luchthaven jarenlang 'financiële groei boven de gezondheid en zelfs de levens van werknemers heeft geplaatst'. "De feiten uit dit rapport laten zien dat de tijd van vrijblijvendheid voorbij is", stelt vicevoorzitter van FNV Kitty Jong.

FNV deed in december 2021 al een handhavingsverzoek bij de Arbeidsinspectie. De bond is blij dat er nu een rapport ligt. "We willen nu ook meteen doorpakken. Niet eindeloos overleggen, maar concrete afspraken maken met de werkgevers en de Schipholgroep", betoogt FNV-bestuurder Jaap de Bie. 

"Jarenlang is er door Schiphol gekozen voor goedkope arbeid in plaats van goed en gezond werk. Weer zijn Schipholmedewerkers de klos." De Bie wil nu snel concrete afspraken met de werkgevers en de Schipholgroep.

Bekijk ook: Meer vliegen of juist inkrimpen? Ruzie over Schiphol

03:09
Het knettert tussen luchtvaartmaatschappijen en de overheid. Jarenlang mochten ze meer vliegen, maar nu moeten ze plotseling inkrimpen van de politiek. En dat bevalt ze niet.