Ga naar de inhoud
Jimmy (21) omgebracht

Festivalgangers geschokt om dodelijke steekpartij: 'Het feest ging gewoon door'

Festival Solid Grooves. Beeld © Eigen foto

De schok is groot na de fatale steekpartij op een festival in Amsterdam. Daarbij kwam de 21-jarige Jimmy Schepers om het leven en raakten twee andere twintigers gewond. Festivalgangers die het meemaakten, vertellen over de heftige gebeurtenis. "Er waren duidelijk mensen op het feest met de verkeerde intentie."

"Het was bizar, het feest ging na de steekpartij gewoon door", vertelt een 20-jarige vrouw. Ze was bij het house- en technofestival Solid Grooves in Amsterdam. Rond 21.00 uur sloeg de vlam in de pan. Er brak een grote vechtpartij uit, waarbij meerdere messen zouden zijn getrokken.

Reanimatie naast podium

Drie mannen werden neergestoken. Een van hen moest naast het buitenpodium worden gereanimeerd. Maar dat mocht niet baten; hij is aan zijn verwondingen overleden.

De vrouw was getuige van de reanimatie, net als veel anderen. "Er werden wel zwarte doeken omhoog gehouden en security hield mensen op afstand, maar je zag alles. En iedereen stond voor het podium te dansen, terwijl hij ernaast werd gereanimeerd."

Man
Lees ook:
Man (21) overleden na steekpartij tijdens festival Amsterdam

Volgens de bezoekster werd er vanuit de organisatie niets gecommuniceerd. De dj's bleven muziek draaien, waardoor ze in eerste instantie dacht dat het niet heel ernstig was. "Ik heb de steekpartij niet gezien, veel anderen wel. Maar je merkte dat de sfeer vanwege de reanimatie omsloeg. We voelden ons niet meer fijn en gingen, net als veel anderen, eerder naar huis. Het liep leeg, het was druk en chaotisch bij de uitgang."

'Niet gecheckt'

Ook een 23-jarige mannelijke festivalbezoeker zag de reanimatie. Hij is niet te spreken over de beveiliging bij binnenkomst. "Het was warm en ik had mijn jas in mijn hand. Mijn zakken zaten vol met van alles, sleutels, telefoon, portemonnee. Ik stond al klaar om gefouilleerd te worden, dat ben ik gewend van het uitgaansleven in Amsterdam. Er werd wat over mijn schouders gewreven en ik kon doorlopen. Er is niet eens in mijn jas gekeken."

De vriend met wie hij was, overkwam hetzelfde. De mannen, die vorig jaar getuigen waren van een schietpartij in een drukke Spaanse beachclub, waren op hun hoede. "Ik voelde me niet zozeer onveilig, maar ik vond het slecht gecheckt, net als toen in Spanje."

Dat er iets goed mis was, hadden veel mensen – ondanks de sirenes van ambulances en de politie – pas door toen het feest was afgelopen. "De muziek ging na de reanimatie gewoon door en iedereen danste dus ook door. Ergens snap ik het wel, in Spanje werd de muziek gelijk stilgezet nadat er was geschoten en ging iedereen rennen. Er ontstond een bizarre paniek waarbij mensen omver werden getrapt. Of het dit keer de goede beslissing is geweest, weet ik niet."

"Dit is zo laf", vervolgt hij. "Er waren duidelijk mensen op het feest met de verkeerde intentie. Ze dansten niet, keken boos en waren uit op alles behalve plezier. Het is niet te bevatten wat er is gebeurd, juist ook omdat het zo random was. Het had net zo goed een van ons kunnen zijn. Ik leef mee met de familie van het slachtoffer."

Slachtoffer

De doodgestoken man is Jimmy Schepers (21) uit Diemen. Volgens Het Parool was Jimmy even voor de steekpartij de vriend van zijn zus te hulp geschoten. Op het feest zouden meerdere mensen zijn beroofd.

De familie van Jimmy roept via Instagram op beeldmateriaal van het steekincident met de politie te delen. 'Wij hopen hiermee de moordenaar van ons broertje zo snel mogelijk te achterhalen'', schrijven de zussen van Jimmy op Instagram. 

De politie heeft op het festivalterrein direct twee verdachten aangehouden. Een derde is de volgende dag door het arrestatieteam opgepakt. Een woordvoerder van de politie laat weten dat het gebied minutieus is uitgekamd. "We laten niets aan het toeval over, elk spoor willen we veiligstellen. We hebben getuigen opgeroepen beelden te delen. De al binnengekomen beelden zijn we aan het analyseren op bruikbaarheid en aan het onderzoeken."

De twee anderen gewonden, een 22-jarige man uit Nieuwegein en een man van 24 jaar uit Amsterdam, zijn niet in levensgevaar. Hoe het nu met hen is, is niet bekend.

Organisatie geschokt

"Het is enorm tragisch en diep triest dat er iemand om het leven is gekomen", laat een woordvoerder van het festival weten. De organisatie heeft inmiddels met het beveiligingsbedrijf gesproken. "De standaardprocedures zijn gevolgd. Wij hebben de geruchten over de beveiliging ook gehoord. Er wordt nu onderzocht wat er eventueel fout is gegaan, we zullen alles gaan evalueren."

"We merkten dat er verschillende mensen en groepjes waren met blijkbaar verkeerde en andere intenties dan de aanwezige feestvierende bezoekers", zegt de woordvoerder verder. 

De organisatie verklaart ook waarom ze hebben besloten de muziek aan te laten staan. "Er waren 5000 mensen aanwezig. Op het moment dat we de muziek uit hadden gezet, had er paniek kunnen ontstaan. Nu was er sprake van een geleidelijke uitstroom van bezoekers. We hebben dit gezamenlijk met de politie en de beveiliging besloten. Het volume is wel aangepast na het incident, dat is een stuk zachter gezet."

De namen van de twee festivalgangers die hun verhaal doen, zijn bij de redactie bekend.