Ga naar de inhoud
'Mes snijdt aan twee kanten'

Huurkorting voor jongeren die samen met ouderen gaan wonen

Archieffoto. Beeld © Getty

Sommige tehuizen voor senioren worden binnenkort ook studentenhuizen, want het kabinet trekt bijna 50 miljoen uit om jongeren en ouderen te laten samenwonen. Het plan: jongeren kunnen met een flinke huurkorting in een wooncomplex voor ouderen komen wonen, en in ruil daarvoor kunnen ze helpen met (lichte) zorgtaken.

Van die bijna 50 miljoen euro per jaar geeft minister Conny Helder van Langdurige Zorg een huurkorting van 200 euro per maand aan jongeren die meedoen.

Volgens haar hebben zowel jongeren als ouderen baat bij het samenwonen in één complex. "Het mes snijdt aan twee kanten. We zien relatief steeds meer ouderen, minder zorgpersoneel om voor hen te zorgen, en woningnood en eenzaamheid onder jongeren. Met deze regeling kunnen we jongeren betaalbare woonruimte aanbieden, en kunnen zij altijd even een praatje maken of iemand opzoeken in het complex."

Klusjes niet verplicht

De regeling is bedoeld voor jongeren tussen de 18 en 30 jaar die bij willen dragen aan de leefbaarheid in een wooncomplex voor ouderen. De bijdrage kan zijn samen koken, maar ook het helpen met kleine klusjes in huis of het maken van een wandeling met de bewoners. De jonge huurder en verhuurder maken hier in het huurcontract afspraken over.

RTL Nieuws ging kijken bij Rutger, die met een paar leeftijdgenoten is ingetrokken in een wooncomplex in Bodegraven. Iedereen is enthousiast:

Studenten wonen in ouderencomplex: 'Het is een verrijking'

02:04
Studenten verwacht je gewoonlijk in een studentenhuis, maar in Bodegraven wonen drie studenten in een ouderencomplex. Ze doen daar vrijwilligerswerk in ruil voor een lage huur.

Helder: "Klusjes zijn voor jongeren niet verplicht. Daar kunnen afspraken over gemaakt worden. Soms is het zorghulp en krijgen ze zelfs een opleiding, soms is het alleen maar wonen in hetzelfde gebouw en iets doen dat je normaal ook voor de buren zou doen."

Volgens de minister is er onder jongeren echt belangstelling voor dit soort projecten. "Het gaat dan bijvoorbeeld om jongeren die het belangrijk vinden iets te doen voor ouderen en daar krijgen ze behalve een lagere huur ook vriendschappen voor terug en goede raad van ouderen. In de praktijk bevalt dat jongeren heel goed."

Tevreden

Ook de ouderen die samenwonen met jongeren zijn zeer tevreden, zegt Helder: "Er komt een heel andere dynamiek als jongeren tussen ouderen wonen. Ouderen merken dat ze veel voor de jongeren kunnen betekenen en dat doet ze goed."

Oudere
Lees ook
Oudere wil wel plek maken op woningmarkt, maar er is weinig keus