Ga naar de inhoud
Rechtszaak

Verdachte fataal GHB-drama: 'Situatie verkeerd ingeschat'

De rechtbank in Leeuwarden. Beeld © ANP

Het Openbaar Ministerie heeft vandaag een voorwaardelijke celstraf van 4 maanden geëist tegen Sylvia V. Zij wordt verdacht van schuld aan de dood van Lisette Elzinga, die vorig jaar overleed nadat ze in een woning in Heerenveen uit een flesje water met pure GHB had gedronken.

Verdachte Sylvia de V. (30) verklaarde vandaag in de rechtbank dat ze achteraf vindt dat ze de situatie destijds verkeerd heeft ingeschat. 

De twee vriendinnen waren op 15 oktober na een avond stappen met een man meegegaan. Bij hem thuis hadden ze nog meer alcohol gedronken en drugs gebruikt.

112

Toen De V. de volgende ochtend in de woning wakker werd, trof ze de 26-jarige Elzinga buiten bewustzijn aan. Die reageerde niet op pijnprikkels en een glas water in het gezicht. Pas na twee uur belde De V. 112, volgens het Openbaar Ministerie was dat te laat.

Vader
Lees ook:
Vader vriendinnetje verwisselt ranja met GHB: meisje bijna dood

De V. zegt dat ze zelf eerst enige tijd in verwarde toestand door het huis had gelopen. Het was volgens haar lange tijd onduidelijk of ze wel of niet de hulpdiensten moest inschakelen. De eigenaar van de woning had tegen haar gezegd dat Elzinga haar roes moest uitslapen. Volgens hem had Elzinga per ongeluk uit het flesje met GHB gedronken.

Levensbedreigend

De V. vertrouwde hier naar eigen zeggen op. "Hij had ervaring met GHB, ik niet. Ik dacht dat ze in een heel diepe slaap was." Die ochtend had ze op internetsites daarvoor bevestiging gevonden, aldus De V. "Ik heb mijzelf ervan overtuigd, het komt wel goed."

Baby
Lees ook:
Baby Yara overleed na overdosis GHB: 'Mijn hele wereld draaide om'

De rechter wees haar erop dat op de bezochte sites ook stond dat ze 112 moest bellen. Vrienden met wie De V. contact had opgenomen, hadden het eveneens geadviseerd. "Ik heb nooit ingeschat dat het levensbedreigend was", reageerde ze.

Combinatie van drugs

Elzinga overleed op 25 oktober door de gevolgen van een combinatie van alcohol, xtc, cocaïne en GHB. De politie heeft geen bewijs gevonden dat ze opzettelijk de middelen toegediend heeft gekregen. Het OM komt vandaag met de strafeis.

De 49-jarige man met wie de vrouwen waren meegegaan, verschijnt morgen voor de rechter. Twee andere mannen die in de woning waren, worden niet vervolgd. "Met de kennis van nu had ik het heel anders gedaan", aldus De V.

Volgens de vrouw heeft haar eigen drank- en drugsgebruik die avond haar beoordelingsvermogen beïnvloed. Ook het meegaan met de man, een bekende van Elzinga, was een fout. "Ik wilde niet mee, maar ging overstag. Het is de grootste fout van mijn leven geweest."