Ga naar de inhoud
Zonnig, droog weer

Grote temperatuurverschillen op komst: 14 graden in noorden, 25 in zuiden

Illustratief beeld. Beeld © iStock

Met 10 graden verschil waan je je deze week in het zuiden in het buitenland, terwijl je in het noorden een jas aan wilt trekken om je te beschermen tegen de frisse wind. "Wat temperatuur betreft wordt het een week van contrasten."

Om maar met het goede nieuws te beginnen: "De komende tijd krijgen we overwegend droog weer", zegt William Huizinga van Buienradar. Ook fijn: "Op veel plekken wordt het zonnig."

Koude wind

Maar de temperaturen schommelen dus wel, en noordelijke provincies moeten het met 'beduidend lagere temperaturen doen dan mensen in het zuiden van het land', zegt Huizinga.

Dat heeft te maken met de wind. Die komt voorlopig vanaf de nogal koude Noordzee, en voert daarmee koude lucht aan. Onderweg naar het zuiden warmt de zon die lucht op.

Jij
Lees ook:
Jij baalt van de regen, zij niet: perfect weer voor slakken en muggen

Zo is het in het noorden vandaag hooguit 12 graden en blijft het grijs, grauw, somber weer. "In het noorden miezert het op sommige plekken zelfs tot het begin van de middag en het blijft bewolkt tot de avond."

Hoe zuidelijker, hoe warmer

In het zuiden kunnen zonaanbidders tegelijkertijd hun hart ophalen met zonnig weer en 20 graden. "Hoe zuidelijker je komt in het land, hoe warmer het wordt. Limburg heeft de beste papieren."

Morgen krijgen we een herhaling van dat recept, zij het met hogere temperaturen. Op veel plekken is het zonnig en de wolken verdwijnen, maar de Wadden hebben opnieuw 'minder goede papieren voor zonnig weer'. "Daar kan het wat grijs zijn en houdt het bij 14 graden echt op."

Al
Lees ook:
Al die regen heeft gevolgen: 'Kans op 40 graden écht kleiner'

De rest van Nederland kan een T-shirt, zonnebril en zonnebrand klaarleggen. Opnieuw geldt: hoe verder naar het zuiden, hoe warmer. Hangt het in het midden van het land nog rond de 18 graden, in het zuiden wordt het al een graad of 24. "In Limburg zou het zomaar een zomerse 25 graden kunnen worden."

Zonkracht 6

Ja, overdag is hier en daar wel een stapelwolkje te vinden in het binnenland, zegt Huizinga, maar die verdwijnen ook snel weer. Ook prettig: je kunt weer veilig over straat zonder dat je kapsel verwaait: "Er staat morgen iets minder wind."

De zonkracht is - de hele week - maximaal 6 bij onbewolkt weer. "Smeren dus." Er zijn zes verschillende huidtypes maar bij zonkracht 6 is dat voor iedereen verstandig, zegt Huizinga. 

Meedoen aan het RTL Nieuwspanel?

Van kabinet tot koningshuis, van geld tot gezondheid: in het RTL Nieuwspanel kun jij meepraten over welke kant Nederland op moet. Laat je stem horen! Aanmelden kan hier. 

Let wel op als je gaat zwemmen: "Het zeewater is nog aan de koude kant", zegt Huizinga. "Blijf je er te lang in, dan kun je last krijgen van onderkoelingsverschijnselen."

Dit weekend

Ook na woensdag krijgen we 'prima' lenteweer, zegt Huizinga, met temperaturen variërend van 14 graden in het noorden tot 22 graden in het zuiden. "Het weerbeeld is eigenlijk overal hetzelfde: redelijk zonnig en donderdag iets meer bewolking. Alleen de temperaturen verschillen enorm."

Zaterdag wordt zelfs een herhaling van woensdag: "In het midden en zuiden van het land kunnen we zaterdag zomaar 23 graden aantikken." Zondag daalt de temperatuur iets, maar tikken we wel gewoon de 20 graden aan, zegt Huizinga. "Dus laat die schermpjes deze week maar binnen liggen en ga lekker naar buiten."

Bekijk ook: Recordhitte, hongersnood en overstromingen: dit is (weermonster) El Niño

01:58
Volgens meteorologen is er een El Niño op komst. Het weerfenomeen zorgt wereldwijd voor extreem weer en natuurrampen. In deze video leggen we uit wat El Nino is, wat de gevolgen zijn en waarom hij dit jaar waarschijnlijk heftiger is dan ooit.