Ga naar de inhoud
Kapotte lierkabel

Veerdienst naar Ameland dankzij noodoplossing weer hervat

Honderden passagiers op twee veerboten konden niet aan wal. Beeld © Jaring Rispens

De veerdienst tussen Ameland en Holwert in Friesland is weer hervat. Gisteravond konden mensen door een storing bij de autobrug niet van boord en werden ze nog teruggebracht naar Ameland. Daar moesten ze noodgedwongen de nacht doorbrengen.

Veerbedrijf Wagenborg heeft een noodoplossing bedacht, waarbij een kraan de autobrug bedient. "Hiermee kunnen we de auto's de boot op en af laten rijden", zegt Ger van Langen, directeur van Wagenborg. "Later vandaag zal de brug worden gerepareerd. De gestrande reizigers zullen verspreid over de dag mee kunnen varen."

De storing werd volgens Rijkswaterstaat veroorzaakt door een kapotte lierkabel in de autobrug. Hierdoor zaten passagiers urenlang in hun auto vast op het schip. Mensen zonder auto konden wel meteen van boord. Rond half 1 vannacht werd duidelijk dat de veerboot met de resterende passagiers terug naar Ameland zou varen.

Autobrug
Lees ook:
Autobrug boot Ameland kapot, honderden mensen gestrand

Daar hebben passagiers de nacht doorgebracht in bungalows op een vakantiepark, zoals Jeldau de Jager. "De mensen zijn niet boos of zo", vertelde zij gisteravond. "De sfeer is goed en we begrijpen dat het overmacht is. Er wordt hard aan een oplossing gewerkt."

Reparatie in nacht dinsdag op woensdag

Hoelang het duurt voor de autobrug is gerepareerd, is nog niet duidelijk. Rijkswaterstaat laten weten dat de reparatiewerkzaamheden verdergaan nadat vanavond de laatste veerboot naar Ameland is vertrokken. Het is de bedoeling dat de brug in de nacht van dinsdag op woensdag wordt hersteld, al durft een woordvoerder zich daar niet op vast te pinnen.

"We weten niet precies wat er kapot is aan de binnenkant. En na de reparatie moet de brug eerst testdraaien. Ook dan kunnen er nog fouten aan het licht komen." Totdat helemaal zeker is dat de autobrug goed werkt, blijft de kraan in Holwert staan. "Met die noodbediening kunnen we in ieder geval garanderen dat de veerboten geen vertraging meer oplopen."

Aan de brug zou over een paar weken groot onderhoud worden gepleegd. Rijkswaterstaat kijkt nu of die onderhoudsbeurt naar voren kan worden gehaald. "Nu de kraan er toch al staat, kunnen we dat misschien slim controleren", laat de woordvoerder weten.

Maximale aantal auto's

Het maximale aantal van 67 auto's stond vast op de boot. In totaal kunnen er 1200 mensen aan boord. "Zoveel zaten er nu niet op", zegt Van Langen. "Maar druk was het wel." Op een tweede boot die eerder al was teruggekeerd naar Ameland stonden ook 67 auto's.

Van Langen vreest dat het nog een hele klus wordt om alle gestrande reizigers op Ameland zo snel mogelijk weer naar het vasteland te brengen. Er wordt nog onderzocht hoe het defect aan de autobrug heeft kunnen ontstaan.

Gestrande
Lees ook:
Gestrande bootpassagier Ameland: 'Kort nachtje'