Heb jij geen tijd om maanden van tevoren een tafel voor een Michelinsterrestaurant te boeken? Voor zo'n 100 euro extra kun je nu via een nieuwe website bieden op een gewilde reservering voor een toprestaurant dat al maanden volgeboekt is. Op de site worden namelijk gewilde reserveringen verhandeld.
Dit schrijft BNR. De website, AppointmentTrader, maakt op deze manier mogelijk dat wachtlijsten van populaire restaurants omzeild kunnen worden.
Prijsbepaling
Op het platform kunnen kopers en verkopers met elkaar onderhandelen. De reserveringen worden via de site per opbod verkocht. De site voorspelt hiervoor aan de hand van eerdere transacties en de drukte in een restaurant een prijspunt.
Het restaurant waar de reservering voor staat heeft hier verder niets mee te maken.
Restaurants niet zo blij
Maar of de restaurants hier ook zo blij mee zijn? Onlangs werden reserveringen voor gemiddeld 90 euro verhandeld voor het populaire restaurant De Kas in Amsterdam, dat hiermee de primeur had in Nederland.
De officemanager van het restaurant laat aan BNR weten dat hun zaak niet geassocieerd wil worden met de handel in reserveringen.

"Wij zijn hier best wel van geschrokken. We zijn het er niet mee eens dat dit gebeurt en gaan contact opnemen met het bedrijf achter deze site."
Oprichter Jonas Frey
De oprichter van het platform, Jonas Frey (35), is een van oorsprong Duitse ondernemer en softwareontwikkelaar die sinds 2018 in de VS woont, waar het concept van start ging. Over de reacties van de restaurants lijkt hij zich niet veel zorgen te maken.
Zo laat hij aan BNR weten dergelijke weerstand wel gewend te zijn. "In New York heeft elke grote keten ons een sommatie gestuurd om de handel te staken. We nemen die serieus, maar ze leiden meestal tot niks. Er is domweg geen wet- of regelgeving rondom restaurantreserveringen", zegt de ondernemer.
Miljoenen verhandeld
Daarnaast zou het concept in New York inmiddels een succes zijn en werden er het laatste jaar tienduizenden tafeltjes verhandeld. Volgens Frey gaat het hier om miljoenen die worden verhandeld, waarvan zijn bedrijf 30 procent krijgt.
Na het succes in New York heeft de website bovendien ook al voet aan de grond gekregen in onder meer Miami, Los Angeles en Parijs. Of het ook in Nederland een groot succes gaat worden, is dus nog even afwachten.
