Ga naar de inhoud
Kapotte autobrug

Gestrande bootpassagier Ameland: 'Kort nachtje'

Jeldau op de veerboot vanavond. Beeld © Privéfoto

Jeldau de Jager uit het Groningse Haren is een van de passagiers die gisteravond vast kwam te zitten op de boot van Ameland naar Holwert in Friesland. Ze vertelt haar verhaal aan RTL Nieuws. "We hebben net gehoord dat we teruggaan naar Ameland. Dat wordt een kort nachtje."

"We hadden een heerlijk pinksterweekend gehad op Ameland", zegt Jeldau. "Samen met mijn man en een van onze zoons."

Dat heerlijke weekend is ook de reden dat ze gisteravond nog vrolijk klonk, terwijl ze al ruim vier uur vastzat in de haven van Holwert.

Terug naar Ameland

"Toen we in de haven van Holwert aankwamen, hoorden we eerst een hele tijd niets", zegt ze. "Na een tijdje begon de onrust wat toe te nemen. Toen werd er omgeroepen dat er iets stuk was. Iets met de brug voor de auto's."

De passagiers kregen even later te horen dat de reparatie 'wel zes uur ging duren'. "We kregen twee opties. Met een snelboot terug naar Ameland, zonder auto. Die bleef achter, en dan zouden ze de auto in de loop van de nacht in Holwert parkeren. Of de tweede keus: op deze boot afwachten. Daarvoor kozen wij. Maar inmiddels hebben we te horen gekregen dat we toch terugvaren naar Ameland. Met deze boot waarop de auto's staan dus."

Volgens Jeldau gebeurt dat op last van de burgemeester, om de veiligheid van de passagiers. "Daar worden we opgevangen op vakantiepark Klein Vaarwater, in bungalows. Dat is in Buren."

Het humeur van de passagiers is naar omstandigheden heel goed, zegt ze. "De mensen zijn niet boos ofzo. De sfeer is goed. We begrijpen dat het overmacht is. Er wordt hard aan een oplossing gewerkt."

Zoon wel van boord

Hun zoon besloot overigens te voet van boord te gaan in Holwert. "Hij moet morgen naar de universiteit in Groningen", legt Jeldau uit. "Hij besloot vanaf de boot naar Ferwert te lopen, maar hij kreeg halverwege een lift, want de mensen hier zijn solidair met elkaar. Daar heeft hij een bus genomen naar Leeuwarden, en vandaar een trein naar Groningen. We hebben net gehoord dat hij in Groningen is aangekomen."

Zij en haar man hebben de nacht doorgebracht op Ameland. "We hebben eerst 50 minuten teruggevaren. Daarna was het 15 minuten rijden naar het vakantiepark en morgenochtend met de eerste boot terug naar het vasteland. De afvaart is om 06.15 uur. Dus dat wordt een bijzonder kort nachtje. Maar ach, we hebben een lekker weekend gehad."

Gisterenavond precies om 01.00 uur stuurde ze nog een berichtje: "Aangekomen op Ameland." En, gevolgd door een lachend gezichtje: "Moet je ook nog achteruit de boot verlaten."

Autobrug
Lees ook:
Autobrug boot Ameland kapot, honderden mensen gestrand