Ga naar de inhoud
Extra druk door Pinksteren

Autobrug boot Ameland kapot, honderden mensen gestrand

De autobrug in Holwerd kampt met een storing. Beeld © Jaring Rispens

De veerdienst tussen Ameland en Holwert in Friesland is buiten dienst vanwege een storing bij de autobrug in Holwert. 67 auto's met honderden passagiers zaten vast op een veerboot die vanuit Ameland naar Holwert was gevaren en weer rechtsomkeert moest maken. Een tweede boot die onderweg was naar Friesland is ook weer teruggegaan aar Ameland. Reparatie duurt minimaal zes uur.

Een woordvoerder van Rijkswaterstaat zegt dat een lierkabel kapot is, en dat de reparatie minstens zes uur in beslag zal nemen.

Boot terug naar Ameland

Eerst werd gedacht dat de passagiers tot middernacht op de boot vast zouden zitten, maar deze is inmiddels weer teruggevaren naar Ameland.

De passagiers en hun auto's konden vannacht om 01.00 uur weer de boot verlaten. De voetgangers die op de boot zaten, zijn al wel te voet aan wal gegaan.

Beide boten waren volgeboekt vanwege het pinksterweekend.

'Het was druk'

Directeur van veerbedrijf Wagenborg Ger van Langen liet RTL Nieuws weten het 'echt dramatisch' te vinden voor de gezinnen die vastzaten. "De boot zit nog vast. Ik weet niet hoe lang het nog duurt, maar het kan zomaar tot midden in de nacht zijn."

Volgens Van Langen stonden de maximale 67 auto's op de boot. "In totaal kunnen er 1200 mensen op de boot. Zoveel zaten er nu niet op, maar druk was het wel. Ik weet de precieze aantallen nu niet."

Ook op de tweede boot die nog onderweg was naar Holwert stonden 67 auto's. Deze boot keerde al eerder terug naar Ameland. Wat er met die mensen gebeurd is, kon de directeur op het moment van spreken niet zeggen.

Over de schutting

Rijkswaterstaat zegt dat rederij Wagenborg verantwoordelijk is voor de mensen, maar Wagenborg-directeur Van Langen zegt dat het juist Rijkswaterstaat is die hiervoor in actie moet komen. "Ze gooien het over de schutting", zegt hij.

Een lokale Amelander meldt op Twitter dat bewoners bezig zijn slaapplekken te regelen voor de passagiers die onbedoeld een extra nacht moeten doorbrengen op het eiland.