Ga naar de inhoud
Criminele geldstromen

Grote steden sluiten filialen geldkantoor Suri-Change na explosies

Agenten deden gisteren onderzoek aan de West-Kruiskade in Rotterdam na een explosie. Beeld © ANP

In Amsterdam, Rotterdam en Den Haag zijn geldwisselkantoren van Suri-Change gesloten na een reeks explosies. De gemeente Amsterdam heeft alle filialen van de Surinaamse keten in de stad gesloten. Vandaag besloot ook Den Haag een vestiging te sluiten. Gisteren nam Rotterdam dezelfde maatregel al.

De burgemeesters van de steden sluiten de panden omdat de openbare orde in het geding is. Zij oordelen dat er gevaar voor herhaling bestaat. Er loopt bovendien een strafrechtelijk onderzoek tegen Suri-Change.

Schade aan deuren

Amsterdam sloot eerder al drie vestigingen: aan de Bijlmerdreef (Zuidoost), op de Eerste van Swindenstraat (Oost) en op de Jan Evertsenstraat (West). Daar waren vorige week explosies, bij een van de kantoren zelfs in twee opeenvolgende nachten. Vandaag maakte het stadsbestuur bekend ook de overige panden die in gebruik waren voor minstens zes maanden te sluiten.

Bij het Haagse filiaal in De Heemstraat ging in de nacht van zondag op maandag een explosief af. De voordeur liep daarbij schade op. In Rotterdam was het pand van Suri-Change aan de West-Kruiskade gisterenochtend vroeg het doelwit. Daar raakte door een ontploffing de deur ontwricht. Omstanders zagen een verdachte die is weggerend. Naar deze persoon wordt gezocht.

Weer
Lees ook:
Weer een explosie bij geldwisselkantoor in Amsterdam

De Rotterdamse locoburgemeester Robert Simons besloot gisteren beide filialen van Suri-Change in de stad te sluiten, voor de duur van minimaal 3 maanden. Het gaat om vestigingen aan de West-Kruiskade en op de Dordtselaan.

Criminele geldstromen

Suri-Change wordt in verband gebracht met criminele activiteiten. Op 27 maart werden in Rotterdam, Barendrecht en Rhoon vijf personen aangehouden die ervan worden verdacht betrokken te zijn bij het op grote schaal ondergronds bankieren. Ook zou er crimineel geld, vermoedelijk afkomstig uit de cocaïnehandel, worden witgewassen. Het onderzoek richt zich op criminele geldstromen die via dit bedrijf zouden plaatsvinden, waarbij een van de verdachten gebruik zou hebben gemaakt van een crimineel financieel netwerk in Nederland, Slowakije en Suriname. Suri-Change was de afgelopen dagen niet bereikbaar voor commentaar.

Weer
Lees ook:
Weer aanslag op geldwisselkantoor, nu in Rotterdam