Ga naar de inhoud
Nieuwe manier van serveren

Tornadoservice badminton verboden tot en met Spelen 2024

Ncik Fransman in actie tijdens de Nederlandse Kampioenschappen in 2020. Beeld © ANP

De internationale badmintonfederatie (BWF) heeft het verbod op de zogeheten 'tornadoservice' verlengd tot en met de Olympische Spelen en Paralympische Spelen van 2024 in Parijs.

Bij de nieuwe manier van serveren wordt de shuttle een draaiing en daarmee ook spin meegegeven. De opslag is amper te retourneren, en als dat al lukt, is de volgende bal vaak erg gemakkelijk om te slaan. In mei had de BWF al een tijdelijk verbod op deze manier van serveren afgekondigd, maar nu is dus duidelijk dat hij tot en met Parijs 2024 niet meer te zien zal zijn.

Meer informatie nodig

"Na advies ingewonnen te hebben uit de badmintonwereld, gelooft het bestuur van de BWF dat het beste is om de 'spinservice' voor nog eens 15 maanden uit te sluiten om zo niet de kwalificaties van de Olympische en Paralympische Spelen en de Spelen zelf te veel te beïnvloeden", liet de bond weten.

Benieuwd hoe de service precies in zijn werk gaat? In onderstaande video zie je hoe hij wordt gespeeld:

Nieuwe badmintonservice verboden: 'Onmogelijk om terug te slaan'

02:43
Jeugdspeler Noah Haase is één van de weinigen die de service beheerst. Hij laat ons zien hoe je de tornado serve moet doen.

Secretaris-generaal Thomas Lund van de BWF zei dat hij innovatie in de sport verwelkomt, maar voegde eraan toe dat 'er meer informatie over de potentiële effecten van de service nodig zijn voordat die op grote schaal kan worden geïntroduceerd'.

Het verbod gaat in vanaf de Thailand Open die dinsdag beginnen.