Ga naar de inhoud
Vlaggen en getoeter

Ook feest in Nederlandse steden na verkiezingswinst Turkse president Erdogan

Turkse Nederlanders vieren feest in Amsterdam. Beeld © ANP / Nickelas Kok

De verkiezingsoverwinning van president Recep Tayyip Erdogan in Turkije leidde gisteravond ook tot grote vreugde bij Turkse Nederlanders. In meerdere grote steden kwamen groepen feestvierders bij elkaar op pleinen, waar gezwaaid werd met de Turkse vlag en het geluid van claxons te horen was.

In Rotterdam concentreerde de feestvreugde zich vooral rond de Hofpleinfontein in het centrum. Op sociale media gaan filmpjes rond van mensen die toeteren en met Turkse vlaggen zwaaien:

Ook in onder meer Roermond en Amersfoort vierden groepen de verkiezingswinst van de Turkse leider. In Utrecht was de toegang tot de wijk Lombok afgesloten vanwege de aanloop van toeterende auto's.

In Amsterdam was er een toestroom van feestvierders op Plein '40-'45 in stadsdeel Nieuw-West, en op het Mercatorplein in Amsterdam-West.

President
Lees ook:
President Erdogan wint Turkse verkiezingen, dit zijn vijf gevolgen

Erdogan is onder Nederlandse Turken populair. Tijdens de eerste ronde van de Turkse verkiezingen eerder deze maand kreeg Erdogan volgens het Turkse staatspersbureau Anadolu 68,76 procent van de Turks-Nederlandse stemmen. 28,52 procent stemde op rivaal Kemal Kilicdaroglu. Hoe er de tweede ronde is gestemd, is nog niet bekend.

'Conservatieve nationalisten'

Niet iedereen is even blij met hoe de Turken de verkiezingsuitslag vieren. De Deventerse schrijver en presentator Özcan Akyol toont op sociale media een filmpje van toeterende auto's en schrijft: "Lekker in het liberale westen toeteren omdat je in een ander land conservatieve nationalisten aan de winst hebt geholpen."

Leefbaar Rotterdam vindt dat het centrum van Rotterdam wordt 'overgenomen' door toeterende Turken. De Rotterdamse partij noemt het een 'toonbeeld van falende integratie' en gaat er vragen over stellen aan het college van burgemeester en wethouders.

In Den Haag raakte iemand zwaargewond. Volgens een woordvoerder van de politie 'ontplofte een stuk zwaar vuurwerk in de hand' nadat het werd opgeraapt. De ME werd ingezet om ruimte te scheppen voor de hulpverleners en om onderzoek te doen. Het slachtoffer is naar het ziekenhuis gebracht.

Erdogan
Lees ook:
Erdogan wint presidentsverkiezing Turkije, uitdager accepteert verlies

Premier Mark Rutte heeft de Turkse president Recep Tayyip Erdogan gefeliciteerd met zijn herverkiezing. "Ik wens hem alle succes de komende jaren. Ik zie er naar uit om verder te gaan met het versterken van de banden en samen te werken als vrienden en bondgenoten", twitterde Rutte.