Ga naar de inhoud
Blokkade A12

Politiebond: frustratie over niet vervolgen klimaatdemonstranten

Een aanhouding tijdens de demonstratie gisteren. Beeld © ANP

Politiemensen die gisteren betrokken waren bij het aanhouden van ruim 1500 klimaatdemonstranten in Den Haag, zijn gefrustreerd dat de activisten niet vervolgd worden door het Openbaar Ministerie. Dat zegt de Nederlandse Politiebond.

Bij de blokkade van de snelweg A12 in Den Haag werden gisteren 1587 mensen opgepakt. Het grootste deel van hen werd direct weer vrijgelaten en wordt niet strafrechtelijk vervolgd. 48 mensen zijn opgepakt vanwege strafbare feiten als bekladding of belediging en worden wel vervolgd.

Appjes en telefoontjes

Voorzitter Jan Struijs van de Nederlandse Politiebond kreeg na gisteren veel appjes en telefoontjes van gefrustreerde agenten. "We hebben met veel politiemensen contact gehad, en er heerst veel frustratie", zegt Struijs tegen RTL Nieuws.

1579
Lees ook:
1579 aanhoudingen bij demonstratie Extinction Rebellion

"Als je dan als politie massaal gaat aanhouden omdat er tal van strafbare feiten worden begaan, en er daarna automatisch voor bijna alle zaken seponering volgt, is dat niet bepaald goed voor de motivatie", aldus de voorzitter van de politiebond.

Verkeerd signaal

Struijs denkt dat het niet vervolgen van de demonstranten een verkeerd signaal afgeeft. "Normaal gesproken krijg je een proces verbaal, want demonstreren op de A12 is niet toegestaan. De demonstranten maken zich schuldig aan een strafbaar feit. Maar als ze niet worden vervolgd, zijn mensen geneigd het de volgende keer weer te doen", zegt hij. 

"Natuurlijk is het fijn dat mensen vreedzaam gedragen, maar het blijft een demonstratie, je blokkeert een rijksweg, waardoor burgers, ambulances en andere weggebruikers moeten omrijden om Den Haag te bereiken."

Ook
Lees ook:
Ook deze klimaatwetenschapper bezet A12: 'Gebeurt gewoon te weinig'

Volgens Struijs zijn er genoeg andere mogelijkheden om aandacht te vragen. "Het gaat niet om het doel, het gaat om het gedrag van demonstranten. Je moet een lijn trekken. Anders krijg je dat zij zeggen: 'We doen wat we willen.'"

Ook Xander Simionis van de politievakbond ANPV is niet te spreken over het besluit van het OM om de demonstranten niet te vervolgen. "Belachelijk. Collega-agenten werken zich in het zweet om al die mensen weg te dragen. Dan hoor je dat het OM niets met de strafbare feiten doet. Dan kan je die agenten beter ergens anders inzetten, er is een enorm tekort aan mensen in de wijken", zegt hij. 

'Volgende keer laten zitten'

Volgens Simionis kunnen ze de activisten een volgende keer beter op de A12 laten zitten. "Ze gaan uiteindelijk vanzelf weer weg."

Koen Simmers, hoofdbestuurder van de politiebond, tweette gisteren een cynisch bericht waarin hij stelde dat de politie voortaan niet meer hoeft komen opdraven bij demonstraties, als het OM toch niet vervolgd. "En ook niet bij andere demonstraties, (winkel)diefstallen van een paar levensmiddelen, stilstaande voertuigen en tractoren of een bbq op de (snel)weg. Het is toch maar een gering feit."

Ook woordvoerder Maarten Brink van de politievakbond ACP uitte op Twitter zijn onvrede.

Meeste demonstranten vreedzaam

Het Openbaar Ministerie liet gisteren in een verklaring weten dat de demonstranten die de A12 blokkeerden niet vervolgd worden omdat ze zich schuldig hebben gemaakt aan 'een gering strafbaar feit', en omdat de meeste demonstranten zich vreedzaam opstelden. 

Omdat het OM niet verwacht dat de rechter de demonstranten straf zou opleggen, staat het voeren van honderden zaken volgens hen in geen verhouding met wat het zou opleveren. 

Nog één arrestant vast

Eén van de demonstranten die gisteren werd opgepakt zit nog vast, zo bevestigt de politie. Deze actievoeder verzette zich bij zijn aanhouding, en wordt ervan verdacht een politieagent te hebben gebeten. 

Bekijk: dansend in bikini op de A12

01:20
Zo ging het er gisteren aan toe tijdens de demonstratie.