Ga naar de inhoud
Harmony of Hardcore

Controle na festival: 21 automobilisten onder invloed van drugs

Een automobilist wordt gecontroleerd. Beeld © SQ Vision Mediaprodukties / Harrie Grijseels

Bij een controle door de politie na een hardcorefestival in het Brabantse Boerdonk zijn 21 automobilisen betrapt op het rijden onder invloed van drugs.

De politiecontrole vond plaats na het festival Harmony of Hardcore. Ruim tachtig automobilisten ondergingen een speekseltest. 21 mensen testten daarbij positief. 

Bij de automobilisten die positief testten werd ter plekke bloed afgenomen door een GGD-arts, om te achterhalen hoeveel drugs er precies in hun bloed zat. Zij krijgen over een maand de uitslag van de bloedtest thuisgestuurd.

Vaker
Lees ook:
Vaker met drugs achter het stuur: 'Je maakt verkeerde beslissingen'

De automobilisten waarbij de hoeveelheid drugs in het bloed boven de grenswaarde ligt, krijgen een proces-verbaal. Gisteren werden alle positief geteste bestuurders naar huis gestuurd met een rijverbod voor 24 uur. 

Grenswaarden

Rijden onder invloed van drugs is, net als bij alcohol, gevaarlijk en verboden. In de wet zijn voor verschillende drugs grenswaarden opgenomen.

Drugsrijders
Lees ook:
Drugsrijders en snelheidsduivels al bij eerste aanhouding verplicht op cursus

Heb je bijvoorbeeld meer dan 50 microgram cocaïne per liter bloed in je systeem, of meer dan 3 microgram thc, dan ben je strafbaar. 

Wie toch rijdt onder invloed van drugs kan rekenen op fikse straffen: een tijdelijk rijverbod, een geldboete met een maximum van 21.750 euro of zelfs een gevangenisstraf. Bovendien keren verzekeraars vaak niet uit als je een ongeluk veroorzaakt terwijl je onder invloed bent van drugs. 

Bekijk: met xtc achter het stuur kruipen? Zo ziet dat eruit

00:57
met deze simulatie kun je ervaren hoe het is om te rijden onder invloed van xtc.