Ga naar de inhoud
Suri-Change

Weer aanslag op geldwisselkantoor, nu in Rotterdam

De politie doet onderzoek bij het getroffen pand. Beeld © ANP

Bij een explosie in Rotterdam is vanochtend vroeg een geldwisselkantoor beschadigd geraakt. Het gaat om een filiaal van het bedrijf dat in Amsterdam afgelopen week al vier keer doelwit van een aanslag was.

De explosie van vanochtend vond rond 5:00 uur plaats aan de West-Kruiskade in het centrum van Rotterdam. Volgens de politie raakte niemand gewond. 

De schade aan het gebouw valt volgens een woordvoerster van de politie mee: "De deur is zwartgeblakerd en wat ontwricht. Voor de rest is er geen schade." 

Amsterdam

In het getroffen pand zit een geldwisselkantoor van Suri-Change. In de nacht van dinsdag op woensdag ontploften bij drie filialen van dit bedrijf in Amsterdam explosieven. In de nacht van donderdag op vrijdag werd een vierde Amsterdamse vestiging van Suri-Change getroffen. 

Vannacht
Lees ook:
Vannacht drie explosies bij geldwisselkantoren in Amsterdam

Die ontploffingen waren voor burgemeester Halsema van Amsterdam reden om drie filialen van het bedrijf voor onbepaalde tijd te sluiten, omdat ze een ernistig gevaar voor de openbare orde zouden vormen. 

Inval

Afgelopen maart deed de politie nog een inval bij het Rotterdamse hoofdkantoor van Suri-Change. Vijf personen werden toen aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij het op grote schaal ondergronds bankieren en het witwassen van crimineel geld, vermoedelijk afkomstig uit de cocaïnehandel.

Weer
Lees ook:
Weer een explosie bij geldwisselkantoor in Amsterdam

Het is onduidelijk of de aanslagen van deze week iets met de inval te maken hebben. 

Rotterdam geteisterd

Al het hele jaar wordt Rotterdam geteisterd door nachtelijke explosies en beschietingen. In de eerste vier maanden van dit jaar waren er 54 incidenten. In 37 gevallen ging het om explosies en bij zeventien incidenten om beschietingen.

Van de 37 explosies waren er 36 gericht op een pand, waarvan 29 op een woning. De politie vermoedt dat veel van de incidenten te maken hebben met drugscriminaliteit.

Bekijk: Kees van der Spek legt oorzaak achter explosies Rotterdam uit

04:21
In RTL Boulevard vertelt Kees van der Spek wat er achter de explosies in Rotterdam zit.