Ga naar de inhoud
Cocaïne en heroïne

Eis 16 jaar cel tegen drugsbaron Piet S. voor drugshandel en witwassen

Piet S. staat voor de rechter. Beeld © ANP

Het Openbaar Ministerie heeft vandaag in de rechtbank van Den Haag zestien jaar cel geëist tegen Piet S. De Hagenaar wordt verdacht van de handel in drugs en het witwassen van het geld dat hij daarmee verdiende. Een 'godfather' wil justitie hem niet noemen, maar een 'eindbaas' zou hij wel zijn.

Volgens het OM stond S. (67) aan het hoofd van een criminele organisatie. Hij zou hebben opgetreden als 'een internationale criminele drugs-makelaar'.

Justitie denkt dat de man, die een decennialange reputatie heeft in de onderwereld, een vinger in de pap had aan zowel de ontvangst- als de verstuurkant in de drugshandel. Hij zou 'bepalend' zijn geweest bij de opzet van transportlijnen voor drugs. Het gaat om cocaïne, heroïne en synthetische drugs.

Scheidsrechter voor criminelen

Naast de drugshandel zou S. samen met zijn zoon Freddy S. betrokken zijn bij de illegale goksite Edobet. Het tweetal zou zich hebben ingekocht. Eerder werd al bekend dat oud-profvoetballers Wesley Sneijder en Dirk Kuijt als getuigen waren gehoord, omdat hun namen opdoken in het onderzoek naar Edobet.

Maar de Hagenaar, ook wel bekend als 'Dikke Piet', ontkent in de afgelopen jaren nog iets in de drugshandel te hebben gedaan. Hij zegt dat hij alleen nog maar actief is als bemiddelaar of 'scheidsrechter', tussen criminele groepen die een conflict met elkaar hebben. Daarvoor reisde hij naar onder andere Portugal, Spanje, Turkije, Dubai en Colombia. Deze groepen zouden hem betalen voor zijn diensten, zo'n 50.000 euro per keer.

Vermeende
Lees ook:
Vermeende drugsbaron Piet S. ontkent: 'Ik was een soort scheidsrechter'

Die rol heeft volgens hemzelf te maken met zijn 'goede naam in het wereldje', waarin hij naar eigen zeggen al veertig jaar meeloopt. "Dat heeft ook met betrouwbaarheid te maken", zei hij eerder in de rechtszaal.

In de zaak, genaamd Taxus, zijn meer dan twintig verdachten opgepakt. Agenten hadden meegelezen met versleutelde berichten van communicatiedienst Encrochat. Onder hen zijn ook familieleden van S. Tegen de medeverdachten werden celstraffen tussen 8 maanden en 11 jaar geëist. Zoon Freddy moet 6 jaar naar de gevangenis, als het aan het OM ligt.