Ga naar de inhoud
'Niets te verwijten'

Werper metalen bal bij dodelijk ongeluk Highland Games niet vervolgd

Bloemen bij een bankje bij Kasteel Geldrop voor de 65-jarige man die om het leven kwam bij de Highland Games. Beeld © ANP

Het Openbaar Ministerie gaat niet over tot vervolging van de man die met een metalen bal tijdens de Highland Games in Geldrop een dodelijk ongeluk veroorzaakte. Uit niets blijkt dat hem iets te verwijten valt.

Bij het evenement, augustus vorig jaar, kwam een 65-jarige man om het leven. Hij werd geraakt door een weggeslingerde metalen bal tijdens een traditioneel Schots volksspel. De man was geen toeschouwer van het evenement, maar was nietsvermoedend in de tuin van het kasteel aan het wandelen. De tuin naast het terrein waar het evenement zich afspeelde, was niet afgesloten voor ander publiek. 

Toegesnelde hulpdiensten konden niets meer voor de man betekenen, hij overleed ter plaatse. Ooggetuigen vertelden in onderstaande video wat er gebeurde tijdens het evenement.

Man overleden door ijzeren kogel in Geldrop

01:25

De politie en het Openbaar Ministerie begonnen gelijk een groot onderzoek naar hoe het ongeluk kon gebeuren. "Er werd met een groot aantal getuigen gesproken. Onder meer met mensen die het ongeluk zagen gebeuren, maar ook met een deskundige uit Schotland", vertelt het Openbaar Ministerie.

"Er is gekeken naar de rol van de werper van de kogel. Uit niets blijkt dat hem iets te verwijten valt. Hij wordt dan ook niet verder vervolgd. De man was eerder als verdachte aangemerkt, maar van een verdenking is geen sprake meer."

Nog wel onderzoek naar organisatie

De gemeente had geen vergunning afgegeven voor het evenement. Er blijkt bij de gemeente ook geen aanvraag of melding te zijn gedaan. Het Functioneel Parket van het OM doet daarom nog wel verder onderzoek naar de organisatie van het evenement. Bekeken wordt of die iets te verwijten valt.