Ga naar de inhoud
Diefstal voorkomen

Samir El Y. krijgt in hoger beroep 11,5 jaar cel en tbs voor doodschieten Bas van Wijk

Links Bas van Wijk, Rechts Samir El Y. Beeld © ANP

De 23-jarige Samir El Y. heeft in hoger beroep 11,5 jaar cel en tbs gekregen. De man was al eerder veroordeeld voor het doodschieten van de 24-jarige Bas van Wijk, die een diefstal van een nep-Rolex wilde voorkomen. De rechter achtte doodslag bewezen.

El Y. schoot Van Wijk op 8 augustus 2020 dood op een strandje bij de Nieuwe Meer in Amsterdam. Hij vuurde twee schoten af: één in Van Wijks been, en één in zijn borst. Hij overleed ter plaatse.

De rechter concludeerde vandaag dat El Y. de kans heeft aanvaard dat Van Wijk zou komen te overlijden. "U schoot tweemaal, kort achter elkaar, van zeer korte afstand." De rechter sprak van gekwalificeerde doodslag, omdat El Y. even daarvoor een horloge van een vriend van Van Wijk probeerde af te nemen, en dat na de geloste schoten alsnog deed.

"U heeft een jongeman van 24 het leven ontnomen. U heeft zelf de confrontatie opgezocht en Van Wijk kwam ertussen om de boel te sussen en u op uw gedrag aan te spreken. Die actie heeft hij met de dood moeten bekopen", zei de rechter.

Horloge

In het hoger beroep eiste het OM vorige maand 16 jaar cel en tbs. De dood van de man veroorzaakte een grote schok. Onder andere de Amsterdamse burgemeester Femke Halsema liet zich uit over de zaak: "Alles wijst erop dat hij een onschuldig slachtoffer is, die de hoogste prijs heeft betaald voor zijn moed."

Vrienden en familie organiseerden een stille tocht, te zien in onderstaande video:

Stille tocht voor Bas van Wijk: 'Woede komt je oren uit'

01:24
'Woede komt je oren uit'

De verdachte bekende eerder de fatale schoten te hebben gelost. Hij was met een grote groep op het strandje toen er 'een soort van spanning' ontstond met de groep jongeren waar Van Wijk bij hoorde. "Toen heb ik een keuze gemaakt om naar het horloge te vragen", verklaarde hij. Dat ging 'niet om geld maar om opwinding, om hem te vernederen'.

Toen hij het horloge niet kreeg, besloot hij zijn vuurwapen te pakken en schoot hij Van Wijk dood.

Vormfout van het OM

De eis van het Openbaar Ministerie in de zaak was oorspronkelijk 18 jaar cel en tbs. Maar door een vormfout van het OM ging de rechtbank daar toen niet in mee. Op de officiële formulieren ontbrak op meerdere plekken het tijdstip en de plaats: Samir El Y. werd alleen vervolgd voor doodslag, andere aanklachten nam de rechter vanwege de vormfout niet mee. El Y. kreeg toen 9 jaar cel en tbs.

Familie
Lees ook:
Familie doodgeschoten Bas van Wijk hoopt vandaag op 'stevige veroordeling'

De familie van Van Wijk hoopte vooral op gerechtigheid in de uitspraak van het hoger beroep, liet de advocaat Richard Korver eerder weten.

Eerder in het proces maakten enkele nabestaanden al gebruik van hun spreekrecht. De zus van het slachtoffer sprak namens de familie en richtte zich tot de verdachte. Ze heeft last van extreme vermoeidheid en een slecht concentratievermogen. "Ik probeer de emoties te onderdrukken, maar vrees voor een vulkaanuitbarsting", zei ze. 

Meedoen aan het RTL Nieuwspanel?

Van kabinet tot koningshuis, van geld tot gezondheid: in het RTL Nieuwspanel kun jij meepraten over welke kant Nederland op moet. Laat je stem horen! Aanmelden kan hier.