Ga naar de inhoud
18 verdachten

Alleen boetes en werkstraffen na dodelijke ontgroening student Sanda Dia

Sanda Dia en zijn vriendin Marie.

Alle achttien leden van de Vlaamse studentenclub Reuzegom zijn schuldig bevonden aan de dood van de 20-jarige Sanda Dia. De straffen die ze vandaag in het hof van beroep in Antwerpen kregen, variëren van geldboetes van 400 euro tot werkstraffen tot 300 uur. Sanda Dia overleed vier jaar geleden aan de gevolgen van een brute ontgroening.

Er waren zeven verdachten aanwezig bij de rechtszaak, vanochtend. Het OM had hogere straffen geëist. De vader van het slachtoffer, Ousmane Dia, is zichtbaar niet tevreden met de uitspraak, zo schrijft de Belgische krant Het Laatste Nieuws. Zijn familie moest hem kalmeren.

Vernederen

Sanda Dia was een ingenieursstudent aan de Universiteit van Leuven. De traditie bij Reuzegom, een elitaire, Belgische studentenclub met leden uit het milieu van advocaten, rechters, politici en artsen, is om nieuwkomers eerst tot op het bot te vernederen.

Dia moest liters gin drinken waarna de kranen in zijn kamer werden dichtgedraaid, zodat hij zijn dorst niet kon lessen. Toen Dia laveloos in de hoek lag, plasten de Reuzegommers over hem heen. Een dag later werd de jongen naar een blokhut gebracht, waar hij met twee andere 'schachten', zoals nieuwkomers worden genoemd binnen de vereniging, urenlang moest doorbrengen in een zelf gegraven kuil. Die was bovendien gevuld met ijskoud water.

Het laatste beeld van Sanda Dia. De foto is met expliciete toestemming van de familie gedeeld met Belgische media en werd getoond tijdens de zitting.

Justitie achtte eind vorige maand alle achttien Reuzegommers schuldig aan de dood van de student. De eis was onder andere celstraffen tot 50 maanden (vijf jaar). Naast de celstraffen eiste het OM dat de hoofdverdachte, die bekendstaat onder de bijnaam, 'Janker', een boete van 8000 euro betaalt. Ook mag hij, als het aan het OM ligt, de komende vijf jaar geen openbare functies bekleden of deelnemen aan verkiezingen. 

Een tweede verdachte kreeg dezelfde eisen te horen, naast een celstraf van ruim vier jaar. Tegen de overige zestien verdachten is tussen de 1,5 en 2 jaar celstraf geëist.

Bekijk ook: Sanda's vrienden aan het woord

02:12

De jongens werden gedwongen goudvissen en muizen te eten grote hoeveelheden vissaus te drinken. Dia belandde eerst in een coma: hij had een veel te hoog zoutgehalte in zijn bloed. De hoeveelheid zout in Sanda's lichaam kan volgens experts vergeleken worden met iemand die 4 liter zeewater drinkt.

Daarnaast had hij een lichaamstemperatuur van 27,2 graden. Daarna kreeg hij een hartaanval. Twee dagen later bezweek hij in het ziekenhuis. 

De verenigingsleden die er die avond bij waren, verwijderden na hun telefoontje naar de hulpdiensten, snel foto's en filmpjes van hun telefoon. 

Eindelijk afgerond? 

Tijdens de zittingen betuigden ze spijt en verklaarden ze verantwoordelijkheid te willen nemen. De daders moeten allen samen schadevergoedingen van 4000 tot 15000 euro aan de familie van Dia betalen. 

Eerder gaf de familie al aan dat ze schuldinzicht belangrijker vinden dan dat de Reuzegommers in de gevangenis belanden. "Daar schiet volgens hen niemand echt iets mee op", zei journalist Pieter Huyberechts eerder tegen RTL Nieuws, die een boek over de zaak schreef.

Of de daders in cassatie gaan, is nog niet duidelijk. Als ze dat niet doen, is de zaak eindelijk afgerond.

Meedoen aan het RTL Nieuwspanel?

Van kabinet tot koningshuis, van geld tot gezondheid: in het RTL Nieuwspanel kun jij meepraten over welke kant Nederland op moet. Laat je stem horen! Aanmelden kan hier.