Ga naar de inhoud
0 procent kans op regen

Hop, het terras op: 'Het wordt echt genieten dit weekend'

Drukte op een terras in Dordrecht begin mei dit jaar. Beeld © ANP

0 procent kans op regen, een stralend zonnetje en nauwelijks bewolking. Het zijn dé ingrediënten om lekker op het terras te gaan zitten, en morgen komt het helemaal goed. "Het wordt echt lekker weer."

"Heerlijk warm". Met gemiddeld 20 graden is dat wel de titel die we aan morgen kunnen geven, zegt Martijn Dorrestein van Buienradar.

Ja, er zijn wel wat temperatuurverschillen: in het noorden (17, 18 graden) en op de Wadden (15 graden) is het iets kouder, want de wind komt vanuit het noorden, en het zeewater is nog wat koud. Maar niet getreurd: "Er is volop zonneschijn. Wat dat betreft is dat wel genieten, zeker in het binnenland."

Verbranding op de loer

Het is wel aan te raden je in te smeren: mensen moeten rekening houden met zonkracht 6, 7 bij onbewolkt weer. "Dat is best hoog. Afhankelijk van je huidtype kun je binnen een kwartier verbranden."

Er zijn zes verschillende huidtypes, legt Dorrestein uit. "Maar bij zonkracht 6, 7 is het voor alle mensen verstandig om te smeren of lange mouwen te dragen."

Al
Lees ook:
Al die regen heeft gevolgen: 'Kans op 40 graden écht kleiner'

Die fles zonnebrand moet je zondag opnieuw uit de kast halen, want dan is de zonkracht opnieuw hoog. De temperatuur stijgt dan zelfs nog iets: het wordt gemiddeld 21 graden. "Op de Wadden wordt het 13 tot 15 graden, in het zuiden ga je richting de 22, 23." 

Heel misschien krijgen we ook een verkoelend buitje. "Er is 10 procent kans op een spatje."

Warmste tijd van de dag

De hoogste temperaturen halen we tussen 3 en 5 uur in de middag, legt hij uit. "Dan heeft de zon zo lang mogelijk de kans gehad de aarde op te warmen."

Nu
Lees ook:
Nu even een dipje, maar dit weekend ruim boven de 20 graden

Daarmee is het nog niet gedaan met al die zonneschijn, ook op tweede pinksterdag kun je rustig zonder jas de straat op. "Het is dan nog steeds erg zonnig." Eigenlijk zijn de weersomstandigheden hetzelfde als zondag, zegt hij. "Maar dan met iets meer wind uit het noorden."

Dat betekent wel dat het wat afkoelt: het noorden moet het doen met 14, 15 graden, het midden met 17 en het zuiden met 18, 19, en lokaal 20 graden. "Dat gaan we zeker voelen. Als je hardere wind hebt, ligt de gevoelstemperatuur een graad of 2 lager en dat kan fris aanvoelen. Zeker in het noorden."

Jij
Lees ook:
Jij baalt van de regen, zij niet: perfect weer voor slakken en muggen

En na het pinksterweekend? Dorrestein: "Het lijkt warmer te worden. Woensdag gaan we richting de 20 graden. Meestal is het droog weer, met af en toe kans op een buitje." Kortom: "Het is gewoon lekker. Droog, zonnig, met gemiddelde temperaturen. Alleen een beetje veel wind vanaf het weekend."

Zo warm is het nu bij jou in de buurt: