Ga naar de inhoud
Meeste uit Ter Apel

'Honderden kinderen verdwijnen uit Nederlandse opvangcentra'

Uit cijfers van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) blijkt dat vorig jaar 4449 alleenstaande vluchtelingenkinderen asiel aanvroegen in Nederland. Maar 360 van deze kinderen verdwenen weer, tussen januari 2022 en maart 2023, nadat ze zich hadden aangemeld bij de immigratiedienst in Ter Apel.

Dit schrijft het AD, dat in samenwerking met journalistencollectief Lost in Europe en Argos naar de vermissingscijfers heeft gekeken. 

Verder reizen of criminaliteit in

Waar deze kinderen uiteindelijk terechtkomen, is onduidelijk. Zo zou een deel ervoor kiezen om zelf naar familie elders in Europa te reizen en belandt een ander deel in het criminele circuit of in de prostitutie, zo schrijft de krant.

Dit laatste zou blijken uit vertrouwelijke meldingen van mensenhandel vanuit het COA aan het Expertisecentrum Mensenhandel en Mensensmokkel. 

Steeds
Lees ook:
Steeds meer kinderen in stressvolle situatie Ter Apel: 'Schadelijk voor het brein'

Uit deze meldingen - in handen van Lost in Europe - blijkt dat in het verleden door dorpsbewoners is aangeven dat er ‘regelmatig donkere meisjes en jongens door zowel Duitse als Nederlandse (oudere) mannen worden opgepikt net buiten het azc.’

Vermiste kinderen in Engeland

Het AD schrijft dat Nederland bovendien niet de enige plek is waar asielkinderen verdwijnen. Ook in Engeland werd eerder alarm geslagen, omdat kinderen verdwenen uit hotel die werden gebruikt als noodopvanglocaties. 

In anderhalf jaar tijd verdwenen 136 onbegeleide kinderen uit een hotel in Brighton. Medewerkers van de opvang vertelden aan weekblad The Observer dat tieners op straat werden gekidnapt en in auto’s geduwd.

Inspecties
Lees ook:
Inspecties slaan alarm: situatie kinderen in azc's schrijnend