Ga naar de inhoud
Invulling nog onduidelijk

VS: Nederland en Denemarken gaan F-16-trainingen Oekraïne leiden

Een F-16 op vliegbasis Volkel. Beeld © ANP

Nederland gaat samen met Denemarken de F-16-trainingen voor Oekraïense gevechtspiloten leiden. Dat zegt de Amerikaanse krijgsmacht. Een aantal andere landen zal zich daar vervolgens bij aansluiten.

Er wordt al lang gesproken over F-16-trainingen voor Oekraïense piloten, maar de precieze invulling is nog altijd onduidelijk. Volgens de Amerikaanse minister van Defensie, Lloyd Austin, wordt daar nog over overlegd.

Andere landen sluiten zich aan

De Nederlandse minister van Defensie, Kajsa Ollongren, liet gisteren aan de Tweede Kamer weten dat in ieder geval België zich bij de trainingen aansluit. Maar veel details zijn nog onduidelijk. Zelfs het besluit om met de trainingen te beginnen, zou nog niet definitief zijn. Austin heeft laten weten dat naast België ook Noorwegen, Polen en Portugal zich bij de training aansluiten. Hij verwacht dat er nog meer landen zullen volgen.

Deze week werd een belangrijke doorbraak bereikt, toen de Verenigde Staten toestemming gaven voor trainingen met F-16's. Maar de hoogste generaal binnen het Amerikaanse leger, Mark Milley, benadrukt wel dat F-16's voor Oekraïne hoe dan ook geen 'magisch wapen' zullen zijn in de strijd tegen Rusland.

Deze zomer van start

Minister van Buitenlandse Zaken Wopke Hoekstra zei deze week dat het opleiden van Oekraïense gevechtspiloten 'heel binnenkort' zal beginnen.

Ollongren laat nu na een overleg met de Oekraïne Defensie Contactgroepweten dat het plan is om nog deze zomer te beginnen met F-16-trainingen voor Oekraïense vliegers.

Training start in Denemarken

Aanvankelijk zullen hooguit enkele tientallen Oekraïense vliegers worden getraind, zei generaal van de Koninklijke Luchtmacht Onno Eichelsheim gisterenavond bij Op1. Daarna worden het er geleidelijk meer.

"Vooralsnog is Denemarken de eerste plek", zegt Eichelsheim over de locatie waar de F-16-piloten zullen worden getraind. Hij weet niet of dat ook in Nederland zal gebeuren.

De VS hebben er bij Oekraïne op aangedrongen dat Amerikaanse wapens niet mogen worden gebruikt om Rusland aan te vallen. Toch kan het volgens Milley niet worden uitgesloten dat dat al is gebeurd. Volgens Rusland zouden pro-Oekraïense milities Amerikaanse pantservoertuigen hebben gebruikt voor aanvallen op Russische bodem.

Waarom
Lees ook:
Waarom F-16's zo belangrijk zijn voor Oekraïne: 'Gaat om Europese veiligheid'