Ga naar de inhoud
Vonnis hoger beroep

Familie doodgeschoten Bas van Wijk hoopt vandaag op 'stevige veroordeling'

Links Bas van Wijk, Rechts Samir El Y. Beeld © ANP

Een ruzie om een nep-Rolex. Het zou de aanleiding zijn geweest voor de dood van de 24-jarige Bas van Wijk op een strandje in Amsterdam bijna 3 jaar geleden. Vandaag dient het hoger beroep tegen dader Samir El Y. in de zaak en de familie van Van Wijk hoopt vooral op gerechtigheid, zegt advocaat Richard Korver.

Het is 8 augustus 2020. Bas van Wijk ligt met een aantal vrienden te genieten van een zonovergoten dag aan een strandje bij de Nieuwe Meer in Amsterdam. Wanneer hij ziet dat Samir El Y. het horloge van een vriend van hem probeert te stelen, probeert hij in te grijpen.

Met fatale gevolgen. Kort daarna neemt El Y. Van Wijk twee keer onder vuur, in zijn borst en in zijn been. Hij overlijdt ter plaatse. De dader vlucht, met het horloge, maar wordt enkele dagen later alsnog aangehouden. 

Schok 

Dat iemand op klaarlichte dag een persoon doodschiet, zorgt direct voor veel geschrokte reacties. Veel mensen hebben het incident zien gebeuren. Onder andere burgemeester Femke Halsema liet zich uit over de zaak: "Alles wijst erop dat hij een onschuldig slachtoffer is, die de hoogste prijs heeft betaald voor zijn moed."

De familie van Van Wijk organiseerde in zijn woonplaats Badhoevedorp al snel een stille tocht en ook werd er een demonstratie op het Museumplein gehouden met de slogan 'Gerechtigheid voor Bas'. Op de plaats van het incident worden bloemen en kaartjes neergelegd.

Stille tocht voor Bas van Wijk: 'Woede komt je oren uit'

01:24
Een week nadat Bas van Wijk werd doodgeschoten werd in zijn woonplaats Badhoevedorp een stille tocht gehouden. Een kleine groep vrienden en familie liep door de straten, waar vele tientallen mensen op 1,5 meter afstand een haag vormden.

De eis van het Openbaar Ministerie in de zaak was oorspronkelijk 18 jaar cel en tbs. Door een vormfout van het Openbaar Ministerie ging de rechtbank daar niet in mee. Op de officiële formulieren ontbrak op meerdere plekken het tijdstip en de plaats: Samir El Y. werd alleen vervolgd voor doodslag, andere aanklachten nam de rechter vanwege de vormfout niet mee. El Y. kreeg 9 jaar cel en tbs. In het hoger beroep eist het OM dit keer 16 jaar en tbs.

Volgens Richard Korver, advocaat van de familie, zijn de nabestaanden blij als na vandaag het juridische gedeelte er hopelijk op zit. "Ze hadden dit het liefst al eerder afgesloten. Maar dat ging niet. Net als ik waren zij het niet eens met de rechter dat het om een vormfout ging. Juridisch klopt dat in mijn ogen ook gewoon niet. Dus ze moeten hier nu weer opnieuw doorheen."

Maximale veroordeling

"De familie hoopt nu dat de verdachte alsnog zal worden veroordeeld voor alles waarvoor hij is vervolgd. En dat daar dan een stevige, zo niet maximale veroordeling uit voortkomt", zegt Korver. "Ik denk dat dat moet kunnen, er is bewijs in overvloed."

Eerder in het proces maakten enkele nabestaanden al gebruik van hun spreekrecht. De zus van het slachtoffer sprak namens de familie en richtte zich tot de verdachte. Ze heeft last van extreme vermoeidheid en een slecht concentratievermogen. "Ik probeer de emoties te onderdrukken, maar vrees voor een vulkaanuitbarsting", zei ze. 

Haar vader heeft dagelijks verdriet en krijgt weinig nachtrust. "Het gemis van zijn zoon is immens", zei ze. "Mijn broer heeft elke nacht weer nachtmerries. Elke dag wordt hij gekweld door deze gruweldaad. Het is onbegrijpelijk wat jij ons hebt aangedaan, Samir."

Spijt

Samir El Y. reageerde daar toen op door te zeggen dat het nooit zijn bedoeling was om Van Wijk dood te schieten. "Ik begrijp dat jullie me haten. Toch hoop ik dat jullie me geloven dat het me enorm spijt. Ik heb domme keuzes gemaakt die ik nooit kan terugdraaien. Ik hoop dat jullie me op een dag kunnen vergeven en verder kunnen met jullie leven", zei de verdachte.

De rechter doet vandaag vanaf 11.00 uur uitspraak in de zaak.