Ga naar de inhoud
Binnengekomen via Snapchat

Twintig scholen in Amsterdam bedreigd met schietpartij

Basisschool De Notenkraker in Amsterdam. Beeld © ANP

Basisschool De Notenkraker in Amsterdam-Zuid blijft vandaag dicht omdat er een bedreiging is binnengekomen via Snapchat. Volgens de Amsterdamse driehoek, bestaande burgemeester, Openbaar Ministerie en politie, werden meerdere Amsterdamse scholen op sociale media genoemd als doelwit van een schietpartij. Een woordvoerder van de politie spreekt van 'richting de twintig scholen'.

De Notenkraker heeft ouders vanochtend op de hoogte gesteld van de dreiging en zegt uit te zoeken of het om een daadwerkelijke bedreiging gaat. De bedreiging is gisteravond verstuurd.

De Notenkraker zit in een verzamelpand waar ook een andere school zit, De Nautilus. Die is niet gesloten, meldt die school vanochtend.

Volgens de Amsterdamse driehoek zijn er geen aanwijzingen voor een reële dreiging. Wel wordt rekening gehouden met kopieergedrag. "Daders kopiëren elkaar in dit geval en halen een misplaatste grap uit die verstrekkende gevolgen heeft voor leerlingen, hun ouders, leraren en schoolbesturen", staat in een verklaring.

Gisteren ook al een school dicht

Gisteren werd in Amsterdam ook al een school gesloten in verband met een bedreiging. Toen ging het om een middelbare school. De school, Spinoza20first, ontdekte dat er op sociale media een bericht was verschenen waarin werd gedreigd met een schietpartij. Later die dag werd een 14-jarige verdachte opgepakt. De school is vandaag weer open.

PO-Raad: schoolsluiting onbestaanbaar

De sectorvereniging voor het primair onderwijs PO-Raad vindt het 'onbestaanbaar' dat basisscholen hun deuren moeten sluiten wegens bedreigingen. "Kinderen moeten naar school kunnen. Het is voor hun ontwikkeling en voor onze samenleving cruciaal dat dat zonder dit soort zorgen kan", zegt voorzitter Freddy Weima.

"We kunnen ons voorstellen dat de bedreigingen veel teweegbrengen op de scholen", vervolgt hij. Scholen kunnen daarom ook contact opnemen met Stichting School en Veiligheid voor praktische ondersteuning op school, zegt Weima.

Meedoen aan het RTL Nieuwspanel?

Van kabinet tot koningshuis, van geld tot gezondheid: in het RTL Nieuwspanel kun jij meepraten over welke kant Nederland op moet. Laat je stem horen! Aanmelden kan hier.