Ga naar de inhoud
Overlast terugdringen

Blowverbod Amsterdamse binnenstad gaat vandaag in

Een medewerker van de gemeente plaatst een verbodsbord op de Nieuwmarkt. Beeld © ANP / Ramon van Flymen

Het blowverbod in Amsterdam gaat in. Dat betekent dat het vanaf vandaag verboden is om in de oude binnenstad van Amsterdam op straat te blowen. Op een terras van een coffeeshop mag dat nog wel. De maatregel moet overlast van drugsgebruik in de openbare ruimte door met name toeristen terugdringen.

Het verbod geldt in het hele Wallengebied en op de Dam, het Damrak en de Nieuwmarkt, en geldt ook voor bewoners van het gebied.

Boete van 100 euro

Steek je toch een joint op? Dan kun je hier een boete van 100 euro voor krijgen, die door zowel agenten als door handhavers uitgeschreven mag worden. De boete volgt pas als er niet geluisterd wordt naar een eerste waarschuwing, zo legt de gemeente Amsterdam uit.

Amsterdam
Lees ook:
Amsterdam wil drugsoverlast tegengaan: na half mei blowen verboden op Wallen

In de binnenstad zijn deze week al grote borden opgehangen die aangeven dat er een boete van 100 euro staat op het roken van cannabis op straat.

"Als de overlast niet voldoende afneemt met het blowverbod, zal er ook worden gekeken naar de mogelijkheden om blowen op terrassen bij coffeeshops in het gebied te verbieden", waarschuwde de gemeente eerder.

Overlast en drukte op de Wallen

De maatregel is onderdeel van een vorig jaar aangekondigd pakket dat de drukte en overlast op de Wallen moet tegengaan. Bewoners van de oude binnenstad hebben volgens de gemeente structureel en buitensporig veel last van de drukte en overlast door massatoerisme en drugsgebruik op straat.

Geen
Lees ook;
Geen wiet meer voor toeristen, als het aan Amsterdam ligt

"De aanwezigheid van toeristen trekt bovendien veel straatdealers aan die op hun beurt voor criminaliteit en onveiligheid zorgen. Vooral 's nachts kan de sfeer grimmig worden."

Alcoholverkoop aangescherpt

In het gebied geldt al jaren een alcoholverbod. Onlangs zijn ook de beperkingen op het gebied van alcoholverkoop door winkels, cafetaria's en slijterijen op de Wallen aangescherpt en zijn de sluitingstijden voor horeca en prostitutie vervroegd.

Ook werd de zogeheten 'Stay Away'-campagne gestart om overlastgevende toeristen te weren.

Stay
Lees ook:
Stay Away-campagne in Amsterdam moet overlast toeristen tegengaan