Ga naar de inhoud
'Vijandige houding voorkomen'

Minister Wiersma wil radicale weekendscholen kunnen sluiten

Minister Wiersma. Beeld © ANP / Robin van Lonkhuijsen

Onderwijsminister Dennis Wiersma wil weekendscholen kunnen sluiten als zij aanzetten tot haat, geweld of discriminatie. De maatregel moet ook gelden voor andere aanbieders van informeel onderwijs. Wiersma wil ook dat het mogelijk wordt om een bepaalde docent of lesmateriaal te weren uit het klaslokaal van informele scholen.

Dat schrijft de bewindsman in een Kamerbrief waarin hij zijn plannen om meer controle te houden op weekendscholen verder uitwerkt.

Een nieuwe wet moet de Inspectie van het Onderwijs bevoegdheden geven om weekendscholen te controleren. De minister mag vervolgens ingrijpen als er sprake blijkt van een overtreding.

4 tot 17 jaar

Inspecteurs mogen alleen aankloppen bij een weekendschool als zij serieuze signalen ontvangen van misstanden, staat in het voorstel. Die signalen kunnen in principe van iedereen komen, maar zullen vooral serieus worden genomen als ze van instanties zoals de politie, de gemeente en professionals als docenten komen. De nieuwe regels zullen gelden voor lessen buiten de gewone schooltijd aan kinderen van tussen de 4 en 17 jaar.

Leerlingen
Lees ook:
Leerlingen salafistische scholen geïndoctrineerd, Kamer eist maatregelen

Welke weekendscholen worden gecontroleerd, blijft een afweging van de inspectie en niet van de minister, verzekert Wiersma. Hij wil dit expliciet in de wet laten opnemen.

"Op school leren kinderen alles over onze democratische rechtsstaat", zo begint Wiersma zijn brief. "Over vrijheid, dat je mag zijn wie je wilt zijn, je mag geloven in wat je gelooft, en dat je verliefd mag worden op wie je wilt. Maar soms gaat het mis. In dat geval is het belangrijk om te voorkomen dat kinderen een vijandige houding tegenover andere bevolkingsgroepen krijgen aangeleerd."

Salafisme

Wiersma liet vorig jaar herfst al weten weekendscholen strenger te willen controleren. Daarbij verwees hij expliciet naar onderzoek van NRC en Nieuwsuur, waaruit zou blijken dat vijftig moskeescholen onder invloed staan van het salafisme, een fundamentalistische stroming binnen de islam.

Na de aankondiging deden honderden moskeeën en islamitische organisaties gezamenlijk aangifte tegen Wiersma. Ze verweten hem bewust in strijd met de grondwet te handelen en zich schuldig te maken aan discriminatie.

Meedoen aan het RTL Nieuwspanel?

Van kabinet tot koningshuis, van geld tot gezondheid: in het RTL Nieuwspanel kun jij meepraten over welke kant Nederland op moet. Laat je stem horen! Aanmelden kan hier.