Ga naar de inhoud
Brandveiligheid

'Zonnepanelen zijn veilig, problemen vaak door installatie'

Foto ter illustratie. Beeld © dpa Picture-Alliance / Editorial

Mensen met zonnepanelen op hun dak hoeven zich niet per definitie meer zorgen te maken over de brandveiligheid. Met de toename van het aantal zonnepanelen in Nederland neemt logischerwijs ook het aantal branden toe bij panden met zonnepanelen. Maar een direct verband daartussen is moeilijk te leggen, zegt de brandweer.

"Een zonnepaneel is in de basis best heel veilig. Het gaat er vooral om hoe ze zijn geïnstalleerd", verklaart Johan de Vries, adviseur Veilige Energietransitie van Brandweer Nederland.

"Een zonnepaneel-installatie bestaat uit veel componenten. Hoe zijn bijvoorbeeld de bekabeling en de omvormers? Ook moet je rekening houden met ongedierte onder het paneel en de verschillende weersomstandigheden. Dat zijn de faalkansen. Maar precies aanwijzen wat de oorzaak van een brand is, is soms lastig."

Installatieproblemen

De oorzaak van problemen kan ook bij het installatiebedrijf liggen. "Vaak hebben bewoners zelf geen idee wat ze op hun dak leggen", weet De Vries.

Lenen
Lees ook:
Lenen voor zonnepanelen levert vaak gratis geld op: 'Jammer dat mensen dit niet weten'

"Ze hebben meestal een grenzeloos vertrouwen in een installateur, maar ze hebben geen idee wie er op hun dak staat. Als je dan een installateur treft die minder onderlegd is, kan dat voor problemen zorgen. Iedereen mag in principe zonnepanelen leggen. Alleen moet een erkend elektricien de aansluiting verzorgen."

Zomerhitte

Gevraagd naar de kans op meer brandgevaar in de zomer, lijkt wederom het paneel zelf niet de boosdoener. "In principe maken de hogere temperaturen niet uit bij een goede installatie", zegt De Vries.

"Indien er bijvoorbeeld sprake is van mindere, goedkope bedrading, kan dat wel een effect hebben tijdens hele zonnige dagen. De temperatuur kan oplopen tot 80 graden onder een paneel. Als de installatie dan niet helemaal goed is, dan kan dat voor problemen zorgen. Wij waarschuwen ook hierom voor ongedierte, dat mogelijk makkelijk brandbare zaken meeneemt onder het paneel."