Ga naar de inhoud
Mogelijk ontslag

Militairen op matje voor peperdure barbecue-cursus met gratis Green Egg

De landmacht gaat in gesprek met de 32 militairen. Beeld © Facebook Ministerie van Defensie

32 militairen zijn op het matje geroepen omdat ze een barbecue, die ze kregen als onderdeel van een 4500 euro kostende cursus, hebben gedeclareerd bij Defensie. Volgens de oude regels mocht dat, maar het houden van spullen voor privégebruik mocht niet.

De landmacht is op dit moment met de militairen in gesprek en heeft aangifte gedaan. Wanneer meer duidelijkheid komt over de gevolgen van hun actie, is volgens een woordvoerder nog niet duidelijk. Mogelijk volgt ontslag. 

De Telegraaf berichtte over het mogelijke misbruik van het opleidingsbudget. Er wordt volgens Defensie gekeken of inderdaad sprake is van een onterechte declaratie.

Green Egg-barbecue

Volgens Defensie gaat het om twee losse dossiers. Zo gaat het aan de ene kant over de oude regels omtrent opleidingen, waardoor militairen wijnproeverijen, yogalessen en barbecue-cursussen konden declareren.

Aan de andere kant is er mogelijk sprake van fraude omdat de militairen het cursusbedrag, waar de zogenoemde Green Egg-barbecue ter waarde van honderden euro's onder viel, mogelijk niet mochten declareren.

De soepele regels zijn inmiddels aangescherpt, maar kwamen voort uit een arbeidsvoorwaardenakkoord in 2019.

Vrijheid voor opleidingsbudget

Op aandringen van de bonden kregen militairen veel vrijheid voor het aanvragen van persoonlijk opleidingsbudget. Dat moet werknemers die maar enkele jaren bij de Defensie willen of kunnen werken meer kansen op de arbeidsmarkt geven.

Inmiddels mogen alleen opleidingen worden gedeclareerd die ook met het STAP-budget worden gefinancierd. Die subsidie verdwijnt vanaf volgend jaar, dan zal Defensie opnieuw naar de regels kijken, aldus de woordvoerder.

Verdwijnende
Lees ook:
Verdwijnende STAP-subsidie bekritiseerd, maar populair: 'Mensen willen zichzelf ontwikkelen'