Ga naar de inhoud
'Wordt prachtig weer'

Zonovergoten pinksterzondag met lokaal 24 graden

Drukte op het water in Zwolle bij mooi weer eerder deze maand, ter illustratie. Beeld © ANP / Venema Media

Wel boven de 20 graden, niet boven de 20 graden. De afgelopen dagen was het onzeker of we tijdens Pinksteren kunnen genieten van zomerse temperaturen. Inmiddels is dat wat zondag betreft zo zeker als het weer kan zijn: het wordt lokaal 24 graden, met flink wat zon. "Het wordt prachtig weer."

Deze week loopt de temperatuur langzaam op. Waar het morgen plaatselijk hier en daar al 20 graden kan worden, is dat zaterdag op veel meer plekken zo.

'Aardige contrasten'

Zondag varieert de temperatuur van 15 tot 24 graden. "We zien dus aardige contrasten", zegt William Huizinga van Buienradar. Zo is het op de Waddeneilanden, met de wind van zee, standaard in dit jaargetijde iets koeler. De temperatuur blijft daarom steken rond de 15 graden.

"Maar uit ervaring kan ik zeggen: als je op de eilanden zit en het is zonnig, is dat hartstikke lekker weer. Daar ligt niemand wakker van volgens mij."

Al
Lees ook:
Al die regen heeft gevolgen: 'Kans op 40 graden écht kleiner'

In het zuidoosten van het land loopt de temperatuur verder op. "Met een beetje goede wil wordt het daar 24 graden." Verder is hier en daar een enkel wolkje te bespeuren. "Maar over het algemeen is het vrij zonnig."

De zonkracht bedraagt bij onbewolkt weer 6 tot 7 dit weekend. Dat betekent dat onbeschermde huid gemakkelijk kan verbranden, al na 15 tot 25 minuten. 

Tweede pinksterdag

En hoe wordt het weer op tweede pinksterdag? De afgelopen dagen was er veel onzekerheid: gaan we wel of niet boven die 20 graden uitkomen? "Met een lichte onzekerheid: waarschijnlijk halen we 20 graden net."

De temperatuur hangt af van hoe hard de wind waait. "Waait het harder, dan is het kouder. Op dit moment ziet het er niet verkeerd uit met gemiddeld 19 tot 20 graden voor het midden en zuiden en 15 tot 16 graden in het noorden."

Nu
Lees ook:
Nu even een dipje, maar dit weekend ruim boven de 20 graden

De temperatuur daalt dus wat in vergelijking met het weekend, en er is iets meer bewolking. "De wind komt vanuit het noorden, dus wordt er koelere lucht aangevoerd."

Lekker suppen

De dagen erna wordt het onzekerder. "We blijven rond de 18 graden schommelen met veelal droog weer." Maar voor het zover is, kunnen we eerst genieten van het weekend. "Ik zou zeggen: we kunnen lekker gaan suppen met z'n allen."

Zo warm is het nu bij jou in de buurt: