Ga naar de inhoud
Naamloos graf

Doorbraak in coldcase: lichaam Maria (22) blijkt in 1994 gevonden

Maria van der Zanden verdween op 6 augustus 1994 Beeld © Peter R. de Vries Foundation

Een doorbraak in de coldcase van Maria van der Zanden. Het lichaam van de jonge vrouw uit Putten die sinds 1994 vermist was, is in het jaar van haar verdwijning gevonden in een meer bij het Duitse Soest. Tot die conclusie komt het coldcaseteam van Oost-Nederland aan de hand van binnengekomen informatie, die de afgelopen weken grondig is onderzocht. De Peter R. de Vries Foundation vroeg afgelopen maart opnieuw aandacht voor de zaak.

Maria van der Zanden verdween op 6 augustus 1994, nadat ze op haar fiets vanaf haar ouderlijk huis was vertrokken. Ze zou op tijd terug zijn om te eten, maar ze kwam nooit meer thuis.

Naamloos graf

Eind augustus van dat jaar vond de Duitse politie het levenloze lichaam van een vrouw in de Möhnesee in de buurt van Soest (Noordrijn-Westfalen). Na onderzoek concludeerde de Duitse politie dat de vrouw waarschijnlijk door zelfdoding om het leven was gekomen. Omdat Duits onderzoek niet leidde tot identificatie van de vrouw, kon de Duitse politie haar achtergrond nooit meewegen in die conclusie. De vrouw werd begraven in een naamloos graf.

Eind maart dit jaar meldde de Duitse politie zich naar aanleiding van een verzoek dat het Nederlandse coldcaseteam daar had neergelegd: er zou een mogelijke match zijn tussen Maria en een onbekende dode vrouw uit Duitsland. Na een aantal weken uitvoerig onderzoek is vastgesteld dat de onbekende dode vrouw uit het Duitse Soest inderdaad Maria van der Zanden is.

250.000
lees ook:
250.000 euro voor gouden tip verdwijning Maria van der Zanden

Het coldcaseteam van Oost-Nederland kwam vorig jaar in actie na een verzoek van de Peter R. de Vries Foundation.

Vader 'overdonderd'

Maria's vader Ab is 'overdonderd' door het nieuws, laat hij nu weten. "Na bijna 30 jaar weet ik eindelijk waar mijn dochter is. Er zijn nog heel veel vragen die wij hopelijk de komende tijd met het coldcaseteam en de Foundation beantwoord gaan krijgen. Voor nu willen wij dit nieuws even laten bezinken."

Hoewel de Duitse politie dus niet uitgaat van een misdrijf, is dat toch niet helemaal uit te sluiten. Het coldcaseteam zal het onderzoek naar de gebeurtenissen rondom de verdwijning daarom voortzetten. Zo wordt onderzocht hoe zij in Duitsland terecht is gekomen. Ook loopt er een onderzoek naar de vraag waarom niet eerder de link tussen de onbekende dode vrouw in Duitsland en de vermiste Maria van der Zanden is gelegd.

Maria
lees ook:
Maria van der Zanden nieuwe zaak Peter R. de Vries Foundation

De Peter R. de Vries Foundation is dankbaar dat Maria na bijna 30 jaar eindelijk is gevonden. "Het is een dubbel gevoel", zegt directeur Kelly de Vries. "Aan de ene kant zijn wij ontzettend blij dat Maria is gevonden en dat haar vader nu eindelijk weet waar zijn dochter is, tegelijkertijd besef je ook dat er een enorm groot verdriet is."

Maria van der Zanden nieuwe zaak Peter R. de Vries Foundation

04:32
Bron: RTL Boulevard