Ga naar de inhoud
Graaiflatie

Linkse partijen willen dat minimumloon met inflatie meestijgt

Beeld ter illustratie. Beeld © ANP / Owen O'Brien

GroenLinks en PvdA willen het minimumloon en de daaraan gekoppelde uitkeringen met 6,5 procent extra verhogen. Op die manier moeten mensen met een laag inkomen gecompenseerd worden voor alle prijsstijgingen sinds januari 2020. De miljarden die dat kost willen de linkse partijen ophalen bij bedrijven die 'woekerwinsten' behalen, en bij aandeelhouders.

De partijen komen met hun voorstel op de dag dat een aantal grote bedrijven in de Tweede Kamer komt uitleggen waarom de lonen minder hard stijgen dan de winsten en de uitkeringen aan aandeelhouders. Onder meer Ahold Delhaize, Heineken en KPN zijn uitgenodigd voor dit rondetafelgesprek, net als werkgeversorganisatie VNO-NCW en de vakbonden FNV en CNV.

'Graaiflatie'

De linkse oppositiepartijen vinden dat het kabinet te weinig doet tegen wat zij 'graaiflatie' noemen. Zij wijzen op onderzoek van de Rabobank dat laat zien dat de prijzen die consumenten betalen in de winkel, harder zijn gestegen dan de inkoopprijzen van bedrijven. Daardoor maken sommige bedrijven meer winst. Vaak gebruiken zij die om aandeelhouders te belonen, bijvoorbeeld door eigen aandelen in te kopen.

'Graaiflatie
Lees ook:
'Graaiflatie was er wel degelijk: prijzen 20 procent extra verhoogd'

"Het kabinet beloofde een halvering van armoede, maar wat gebeurt er? Honderdduizenden mensen extra in de armoede, en dat terwijl bedrijven recordwinst na recordwinst boeken", zegt GroenLinks-voorman Jesse Klaver. Volgens PvdA-leider Attje Kuiken is het kabinet bang om bedrijven aan te pakken. "Met dit voorstel verplaatsen we het geld van de aandeelhouder naar de vakkenvuller."

De partijen stellen voor komend jaar een eenmalige belasting te heffen van 50 procent op overwinsten vanaf 10 miljoen euro, goed voor 4 miljard euro aan extra inkomsten. Een blijvende verhoging van het toptarief in de vennootschapsbelasting, van 25,8 naar 30 procent, moet daarnaast structureel 3,7 miljard euro extra opleveren. Een belasting op aandeleninkopen moet nog eens 400 miljoen euro opbrengen.

FNV:
Lees ook:
FNV: aandeelhouders van bedrijven profiteerden meer dan werknemers

In deze video zie je of de winsten van grote bedrijven de inflatie hebben veroorzaakt:

Graaiflatie: word jij belazerd door bedrijven met megawinsten?

04:40