Ga naar de inhoud
Vriend ook veroordeeld

Moeder die minderjarige dochter betrok in sm-relatie krijgt 4 jaar cel

Archieffoto Beeld © ANP

Een vrouw die haar minderjarige dochter betrok bij haar sadomasochistische relatie is veroordeeld tot 4 jaar cel. Ook haar vriend moet 4 jaar de cel in.

De rechter acht bewezen dat de 42-jarige moeder en haar 50-jarige vriend zich schuldig hebben gemaakt aan het vervaardigen, bezitten en verspreiden van kinderporno en seksueel misbruik van een minderjarige. De moeder is daarnaast veroordeeld voor koppelarij: het aanbieden van haar kind voor ontuchtige behandelingen.

Acht jaar oud

Het meisje, dat acht was toen het misbruik begon, deed in 2021 aangifte van seksueel misbruik in de periode van 2014 tot 2017. De moeder, een vrouw uit Beilen, en haar Wassenaarse vriend zitten sinds februari vorig jaar vast.

Allebei ontkennen ze dat ze het meisje hebben misbruikt, maar de rechtbank vindt bewezen dat het meisje de man als haar 'meester' moest dienen, wat gepaard ging met verregaande ontuchtige handelingen. 

'Kon meester niets weigeren'

De moeder geeft toe dat ze naaktfoto's van haar dochter heeft gemaakt. Maar dat had ze gedaan in opdracht van haar vriend, zei ze, omdat ze haar 'meester' niets kon weigeren.

Deze
Lees ook:
Deze zedenrechercheurs schreven een kinderboek over geheimen die niet leuk zijn

De straf van de vrouw is iets lager omdat deskundigen hebben geoordeeld dat ze in mindere mate toerekeningsvatbaar is. Ze heeft een seksuele masochismestoornis, (complexe) PTSS en 'een andere persoonlijkheidsstoornis met vooral borderline en afhankelijke kenmerken'. De vrouw is vrijwillig met een behandeling begonnen.

Geen verantwoordelijkheid

De man heeft narcistische persoonlijkheidskenmerken, maar dat vindt de rechtbank geen reden voor verminderde toerekeningsvatbaarheid. De rechtbank rekent hem extra aan dat hij geen verantwoordelijkheid neemt voor zijn daden en geen zelfreflectie toont. Daarom is zijn straf net zo hoog als die van de moeder, die door de koppelarij voor een extra delict is veroordeeld.

De moeder en haar vriend moeten het meisje ook 17.500 euro schadevergoeding betalen. De straf valt iets lager uit dan de eis van het Openbaar Ministerie. Dat had tegen de vrouw 4,5 jaar cel geëist en tegen de man vijf.