Ga naar de inhoud
Appelboom, berk of spar

'Reïncarnatie van mens naar boom': afbreekbare urn laat plant groeien uit as

Een urn in de fabriek van Loop Biotech. Beeld © ANP

De levende doodskist bestond al, nu is er ook een levende urn. Een Delftse uitvaartfabrikant heeft een volledig afbreekbare urn ontwikkeld, gemaakt van paddenstoelen. "Zo groeit uit de as van oma een appelboom in je eigen tuin."

Een reïncarnatie van mens naar boom, zo noemt startup Loop Biotech de nieuwste toevoeging aan de webshop, die binnenkort ook via Natuurbegraven Nederland, Dela en Monuta te koop is. In de deksel van de 'Loop EarthRise urn' zit een plantje, zo vormen de as en de paddenstoelenurn de voeding voor een nieuwe boom. 

De keuze bestaat uit een appelboom, berkenboom of douglasspar. "We wilden alleen bomen die in Nederland voorkomen, zegt bedenker Bob Hendrikx. "Zo groeit uit de as van oma een appelboom in je eigen tuin." 

In eigen tuin? Ja, dat mag. De urn kan begraven worden zoals elke andere urn, in de tuin of op de (natuur)begraafplaats, of op de schouw worden gezet.

"Voor de urn hebben we marktonderzoek gedaan. Steeds meer mensen kiezen voor cremeren en het blijkt dat Nederland een van de weinige plekken is waar je een urn in je eigen tuin mag begraven", zegt Hendrikx.

Zo letterlijk staat het niet in de wet, maar wel dat je een urn met as van een overledene thuis mag bewaren. Verschillende uitvaartwebsites leggen uit dat een urn in voor- of achtertuin begraven wordt gezien als thuis bewaren. 

Levende doodskist

Vorig jaar bracht Loop Biotech de levende doodskist op de markt. Zie de video hieronder. De kist past in een trend: "Ook na ons leven willen we steeds duurzamer zijn."  

Helemaal het einde: begraven worden in een levende doodskist

01:48
Uitvaartorganisaties zijn blij met de paddenstoelenkist en hebben hem in de catalogus opgenomen.