Ga naar de inhoud
Snelwegblokkade

Gebiedsverbod Extinction Rebellion opgeheven: 'Buitenproportioneel'

Klimaatgroep Extinction Rebellion bij een blokkade van de A12. Beeld © ANP / Hollandse Hoogte / Joris van Gennip

De rechter heeft een gebiedsverbod van klimaatactivisten van Extinction Rebellion vandaag opgeheven. Volgens de rechter is verlenging van de maatregel buitenproportioneel.

Door het gebiedsverbod mochten vijf klimaatactivisten niet op de Utrechtsebaan komen, het begin van de A12 in Den Haag. De klimaatactiegroep organiseerde daar een snelwegblokkade.

Nieuwe blokkade

Het Openbaar Ministerie (OM) legde deze maatregel eerder op, en verlengde hem na 90 dagen in april. Vijf klimaatactivisten mochten daardoor ook niet bij de aankomende blokkade van Extinction Rebellion op de A12 zijn. De nieuwe actie staat zaterdag gepland.

Volgens de rechtbank in Den Haag kon het gebiedsverbod niet voorkomen dat de vorige blokkade plaatsvond. Sterker nog: volgens Extinction Rebellion sloten bijna 3000 actievoerders zich aan bij de demonstratie tegen fossiele subsidies. De actiegroep verwacht zaterdag ook weer veel mensen.

Onterecht
Lees ook:
Onterecht gebiedsverbod voor drie klimaatactivisten die opriepen tot blokkade A12

De rechtbank zegt verder dat de demonstraties vreedzaam waren. Daarom ziet de rechter niet in waarom een verlenging van het gebiedsverbod noodzakelijk is.

Eerder oordeel

Eerder oordeelde de rechter dat drie andere klimaatactivisten onterecht een gebiedsverbod hadden gekregen voor het oproepen tot een snelwegblokkade. Zij hadden op het moment van het gebiedsverbod de openbare orde nog niet verstoord.

De vijf klimaatactivisten van wie het gebiedsverbod nu is opgeheven, hadden volgens de rechter wél teen terecht verbod.

In juli zal de rechtbank zich nog buigen over de vraag of de klimaatactivisten een strafbaar feit hebben gepleegd door de A12 in Den Haag te blokkeren.

Bekijk ook: Je laten arresteren voor het klimaat: dit is Extinction Rebellion

06:11
Jezelf vastlijmen midden op een druk verkeerspunt, wetende dat je daarvoor gearresteerd wordt. Voor Extinction Rebellion is het heel normaal. In deze video leggen we je uit hoe Extinction Rebellion is uitgegroeid tot een club met wereldwijde aanhangers.